Američka mornarica zaplenila iransko oružje

Ratni brod američke mornarice zaplenio je oružje za koje je se smatra da je iranskog "dizajna i proizvodnje", a obuhvata 150 antitenkovskih raketa i tri iranske rakete zemlja-vazduh, saopštila je američka vojska.

Naoružanje je zaplenjeno u nedelju u Arapskom moru, a identično je onome koje je drugi američki ratni brod zaplenio u novembru.

Reč je o antitenkovskim raketama "dehlavieh" koje su kopije ruskih "kometa", navodi se u saopštenju američke vojske.

Poslednjih godina američki brodovi su presreli i zaplenili iransko oružje namenjeno uglavnom borcima Hutu u Jemenu, preneo je Rojters.

Prema rezoluciji UN, Teheranu je zabranjeno da snabdeva, prodaje ili iznosi oružje van zemlje bez odobrenja Saveta bezbednosti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 15. feb 2020, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

nafta

Na severu Jemena su otkrivena ogromna lezista nafte koja jos nisu u eksploataciji. Na tom podrucju zive Huti. Do ujedinjenja sa Juznim Jemenom 1990, jel to nesto govori, Severni Jemen je bio nezavisna drzava. Prokletstvo malih je imati resurse jer onda svetski predatori navale da to otmu i opljackaju.

(petak, 14. feb 2020, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

I šta sad?

Sad su ameri naj....

(petak, 14. feb 2020, 12:11) - Uglješa [neregistrovani]

Dvostruki aršini

Znaci kog Ameri ne podrzavaju, taj ne moze ni oruzje da kupi i sprovede revoluciju. Jemenski Huti nisu simpaticni Amerima kao onomad teroristi UCK koji su mogli tone i tone oruzja da nabave bez da ih je neko sprecio. Onda nisu našli za shodno da kontrolišu ni granicne prelaze a ni albanske luke.