Da li je Evropska unija spremna da se suoči sa koronavirusom

Ministri zdravlja Evropske unije na vanrednom sastanku posvećenom epidemiji koronavirusa ocenili su da u Evropi nema puno obolelih. Zdravstveni sistemi zemalja članica dobro su pripremljeni za suočavanje sa virusom, istaknuto na sastanku.

Na sastanku Saveta EU naglašena je visoka spremnost država članica u praćenju i suzbijanju virisa, uz konstataciju da se u EU sprovode adekvatne mere informisanja i zdravstvenog nadzora, a da postoje i neophodni bolnički kapaciteti i medicinska oprema.

"Zemlje članice imaju jake zdravstve sisteme i spremne su da se suoče sa eventalnom epidemijom. Iako je više od 99 procenata slučajeva zaraženih koronavirusom zabeleženo u Kini, neophodno je da budemo na porezu ukoliko se situacija pogorša", rekla je komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Dodala je da su koordinacija i informacije, ali i proporcionalne mere zasnovane na naučnim dokazima, ključne za dalje organizovanje u suočavanju sa epidemijom virusa.

Ministrima u Briselu putem video-poziva obratili su se i zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. 

Podaci o zaraženima 

Poslednji podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je globalno potvrđen 45.171 slučaj zaraženih koronavirusom, od čega je 44.730 (više od 99 odsto) u Kini.

"U Kini imamo do sada zabeleženo 1.114 smrtnih slučajeva. Istovremeno, u 24 zemlje širom sveta imamo 441 prijavljen slučaj zaraženih koranavirusom, od čega i jedan smrtni slučaj", kaže doktor Majkl Rajan iz Svetske zdravstvne organizacije.

Posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu zdravstvenih radika jer su medicinske ustanove, pre nego granice, "prva linija ulaska" epidemije, upozorava SZO.

U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti navode da su pored kontakata među zemljama članicama EU u stalnoj razmeni informacija i sa Kinom, SAD, Kanadom i afričkim zemljama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво