Lajen: Sutra počinje novo poglavlje za EU

Na ceremoniji u Briselu obeležena je ratifikacija Sporazuma o razdruživanju sa Velikom Britanijom. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU od 1. februara želeti da ima najbolje moguće odnose sa Londonom, ali da ti odnosi nikada neće biti tako dobri kao što je članstvo. Uvek će postojati razlika jer, kako je naglasila, pripadanje Evropskoj uniji ima svoje značenje.

Predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta su na zajedničkoj ceremoniji u Briselu obeležili ratifikaciju Sporazuma o razdruživanju sa Velikom Britanijom.

Ujedinjeno Kraljevstvo u ponoć i zvanično prestaje da bude članica EU. To je prva zemlja članica koja se, posle gotovo poluvekovnog članstva, povukla iz Unije.

Na ceremoniji u Briselu, predsednici evropskih institucija poručili su da će EU i dalje biti jedinstven, jak, optimističan i pozitivan projekat.

"Imamo pomešanja osećanja. Nije srećan trenutak kada neko odlazi. Ali mi smo otvorili novo poglavlje i svu svoju energiju ćemo posvetiti izgradnji jače i ambicioznije EU", istakao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

EU zvaničnici su ukazali da se "izazovi i mogućnosti" EU neće promeniti zbog Bregzita.

Unija će u narednom periodu najviše posla imati u oblasti digitalizacije, klimatskih promena, migracija i jačanju partnerstava širom sveta, naglašavaju u Briselu.

"Iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u izolaciji već u jedinstvu. Nigde na svetu ne možete naći 27 nacija od 440 miliona ljudi koji govore 24 različita jezika i koji se oslanjaju jedini na druge, rade i žive zajedno. To se nije dogodilo slučajno, već je zasnovano na vekovima zajedničke istorije, decenijama zajedničkog iskustva i odlučnosti da se oblikuje zajednička budućnost", zaključila je Ursula fon der Lajen.

Nakon izlaska Velike Britanije iz EU nastupa period tranzicije. To podrazumeva da će Velika Britanija do 31. decembra 2020. godine ostati članica jedinstvenog EU tržišta i carinske unije.

Evropska komisija sledeće nedelje trebalo bi da usvoji i predstavi direktive za pregovore o budućim odnosima sa Britanijom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 31. jan 2020, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Ha, ha, ha

Sto kazu u engleskoj frazi, "namesti lepo lice i pretvaraj se kao da je sve u redu"! Ne vidim sta ovde ima da se slavi, jer je ovo negativan znak, pa bi im bolje bilo da ne preteruju, a jos bolje bi bilo da oplakuju. Treba da se otrezne i kazu sebi da je ovo koban znak za Uniju, pa bolje da zasuku rukave i rade na stvarnim dubinskim reformama, te zarade godisnje prihode (ne plate) od nekoliko stotina hiljada evra po glavi.