Britanci spremni za Bregzit: ’Ladni kao špricer idemo dalje

Tačno 1.317 dana posle referenduma, Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju. Sat na fasadi Dauning strita 10 otkucava minute do, kako to premijer Boris Džonson karakteriše, "povratka suverenitetu". No, za obične građane toliko očekivani dan je potpuni antiklimaks.

U 11 sati uveče po lokalnom vremenu neće se oglasiti Big Ben da obeleži Bregzit. Čuveni sat se već godinama renovira. Restauratori su na stavljanje drevnog sata u pogon pre vremena stavili cenu od pola miliona funti. Donacijama iz 56 zemalja sakupljene su 272.000 funti što je nedovoljno.

Umesto toga, projekcija sata pokriva fasadu rezidencije premijera (Dauning strit br. 10) i otkucava minute do, kako to premijer Boris Džonson karakteriše, "povratka suverenitetu".

Svečarski su osvetljene i sve zgrade vlade, a na svakom jarbolu na Parlamentarnom skveru vijore se britanske zastave. Sam Džonson obratiće se naciji kada budu utihnuli otkucaji virtuelnog sata. Taj govor svakako će biti kruna njegove dosadašnje političke karijere – čoveka koji je osmislio i realizovao Bregzit.

Već sutra ujutru u opticaj će biti puštene kovanice od 50 penija sa natpisom "Mir, prosperitet i prijateljstvo među narodima". Protivnici Bregzita najavljuju da ih neće staviti u džep.

Put ka Bregzitu podelio je porodice. Koštao je karijere dva premijera – Dejvida Kamerona i Terezu Mej, osam ministara i deset puta toliko poslanika.

Šta se sutra menja, a šta ostaje isto? 

Do kraja prelaznog perioda građani neće osetiti veće promene. Moći će da putuju u Evropsku uniju i u njoj rade, primaju penzije, koriste zdravstvene knjižice i pasoše za kućne ljubimce. Trgovinske barijere neće se podići, a Britanija će nastaviti da uplaćuje novac u evropski budžet.

Sutra ujutru iz kancelarija se sele državni službenici koji su pregovarali razvod sa Evropskom unijom. U njihove fotelje sedaju novi pregovarači, koji treba da iscrtaju konture novih, pre svega trgovinskih odnosa sa Briselom.

Tek kada novi sporazum bude postignut, počeće istinski Bregzit. Vlada veruje da bi dogovor mogao da bude finalizovan do 31. decembra.

Za razliku od prethodnih, ovaj kabinet ima udobnu parlamentarnu većinu da to i sprovede. Od sutra se iz opticaja polako povlače crveni pasoši, koje će zameniti tradicionalni plavi.

Evropski parlament napustiće britanski poslanici, a tirade Najdžela Faraža pred tim telom sele se u istoriju. Britanski premijeri učestvovaće na evropskim samitima samo po pozivu.

Ipak, desiće se i nešto nepredviđeno. Evropska unija, ili barem njeni delovi, mogli bi da postanu utočište za britanske kriminalce, jer od sutra više ne važi sporazum o ekstradiciji. Nemačka je potvrdila da Britaniji neće izručivati nikoga. Slovenija tvrdi da je sve to prekomplikovano, a mnoge države nemaju zvanični komentar.

Za obične građane, toliko očekivani dan je potpuni antiklimaks. Naslovnim stranama dominiraju vesti o širenju koronavirusa, najnovijim aktivnostima princa Vilijama i princeze Kejt, koje se čine sračunate da zasene Megzit – izlazak princa Harija i Megan Markl iz britanske kraljevske porodice.

U novinama se može više pročitati o predstojećoj dodeli Oskara i opozivu Donalda Trampa nego o Bregzitu. Zašto? Zato što se za Britance Bregzit dogodio na decembarskim izborima.

Ubedljiva pobeda konzervativaca učinila je izlazak iz Evropske unije izvesnim. Dramska tenzija, koja je mesecima diktirala ciklus vesti, izduvala se kao balon, a urednici su se okrenuli novim temama.

Većina građana i ne primećuje da su sa rafova samoposluga nestali skoro svi evropski proizvodi. Skoro neprimetno su ih zamenili artikli iz Komonvelta ili Južne Amerike. To je samo jedna naznaka koliko su pripreme za Bregzit bile temeljne i sveobuhvatne. Za sada sve ide kao po loju i nacija, izmučena od neizvesnosti, nema nikakvih primedbi. Do prvog problema.

Šta predstoji?

Osim pregovora o novim odnosima sa Evropskom unijom, predstoje i pregovori o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama.

Zato se i očekuje da trgovina bude reč godine, a to je reč koju Britanci dobro znaju. Prvi lakmus test biće vrednost funte u trenutku Bregzita, jer je britanska valuta do sada fluktuirala na svaku, čak i najmanju, promenu političkog i ekonomskog pulsa zemlje.

Londonski Siti takođe se sprema – za bitku za očuvanje statusa globalnog finansijskog epicentra. No, uz sve to, za sada sve protiče u duhu britanske maksime "Keep cool and carry on", koja bi se mogla najbolje prevesti kao: "’Ladni kao špricer idemo dalje".

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 31. jan 2020, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

re gute reise

ovo je bilo dobro,spanija,portugalija ,francuska...i sve druge arapske kolonije.niko ne zna sta ce biti.ono farazovo mahanje zastavicama je razbesnelo sve,sada je sve u rukama biznismena jer trziste od 600 milijardi funti nije mala sala.ako podje po zlu sa cime cemo da placamo kredite za kuce i stanove?ljudi kupe kucicu za milion funti a sutra ista kuca vredi u pola manje ali banka te duzi za milion.

(petak, 31. jan 2020, 11:31) - anonymous [neregistrovani]

Eeee hvala bogu

Jos da ode njihova MI6 i Dzems Bond pa da nas bog vidi......Svuda su pruzili pipke strasne hobotnice!

(petak, 31. jan 2020, 11:25) - Aca [neregistrovani]

Bravo za Britaniju!

Britanija je sačuvala svoj suverintet.Davala je mnogo novca u kasu EU, a dobijala malo.Normalno je bilo da će izaći.Sve se radi po diktatu Nemačke, zar se Britaniji to isplati?Sledeća zemlja koja napušta EU će se jako brzo pojaviti.....Ideja da EU postane država nad državama je bolesna, i antistorijska, nemačka ideja.Srbija eto nije stigla da bude deo EU.Bar se valjda više nećemo ponižavati pričom o prijemu u EU. Sve to naši političati znaju, ali moraju da ćute!

(petak, 31. jan 2020, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Ne radujte se

Prezivila je Velika Britanija i veca iskusenja od ulaska/izlaska iz EU da bi uvijek poslije bila jaca.

(petak, 31. jan 2020, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

A sad raspad

Ma samo nek ostanu ladni kao špricer dok se GB raspada jer to svakako sledi. 

(petak, 31. jan 2020, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Britanci spremni za Bregzit: Ladni kao špricer idemo dalje

I ja hladna kao špricer prihvatam vaš odlazak, jer mi je muka više od vas i vašeg bregzita!!!!.

(petak, 31. jan 2020, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

iskusno

ozbiljna je to drzava, veliko iskustvo i dugorocno razmisljanje!
u politici ljubavi nema. mogli bi nesto i da naucimo od njih!

(petak, 31. jan 2020, 08:38) - Markovljev [neregistrovani]

Sretno Britanci

Ne treba se čuditi Britancima što odlaze iz EU, jer ono što oni napuštaju ni približno nije ono u šta su ulazili.Evropska unija se toliko birokratizovala da to nije normalno.Umesto da rešava zajedničke probleme država članica, njihovi dobro plaćeni činovnici (ima ih preko 10.000) izmišljaju rupe u saksijama i čine sve da vladu koncentrišu u svoje ruke a da države članice treba to sve da plaćaju i najbolje da ćute.Ponašaju se kao da su država a ne servis država članica.Ambasade, ambasadori, Predsednik, Evropska komisija koja hoće da vlada nad vladama članicama, mešanje u unutrašnje stvari zemalja članica i da dalje nenabrajam.Britanija nije moja omiljena država, ali za odlazak iz EU joj skidam kapu, a dok Srbija tamo udje, biće još zemalja koji će otići i zato držati se svojih interesa i nepodlegati nikakvim pritiscima iz Brisela.Sve mi se čini da će tamo jednog dana biti mnogo i jeftinog poslovnog prostora kada poslednji činovnik EU ugasi svetlo i zaključa zgrade EU.

(petak, 31. jan 2020, 08:20) - Sionski mudrac [neregistrovani]

Guten morgen

Logicna reakcija, poznato je da Eichmann i drustvo citaju pogresnu i bajatu lektiru.

(petak, 31. jan 2020, 07:40) - Eichmann [neregistrovani]

gute reise

neka im je sa srecom,,oni nikad nisu ni bili bas nesto u EU, evro je bio usputna valuta, vize su trebale i slicno...sa jedne strane ih i razumem ..muka im je da njihovi poreznici vuku sa sobom ovu EU "boraniju" spaniju, portugaliju, grcku, italiju, francusku i slicne arapske kolonije, to ce sada pasti na teret Nemacke i Skandinavaca, sa druge strane brine me sto je ceo posao obavio zidov Dzonson sto mi mirise na neku smicalicu njihovih dalekih kolonijalnih rodjaka preko okeana da se funta i ostali uticaj vrlo mocne Britanije oslabi....Nemacku su sredili sa naredbom Merkelovoj da primi 2 miliona arapa...u svakom slucaju njihov doprinos nastanku i postojanju Evropskih tekovina u svim sferama je nemerljiv...