Danonoćna borba protiv koronavirusa, Vuhan na nogama

Informacije o širenju novog koronavirusa menjaju se iz sata u sat. Zvanični podatak juče je bio da je od virusa umrlo 26 osoba, danas više od 40. Broj inficiranih u celom svetu premašio je 1.400, ali ih je i dalje najviše u Kini. Predsednik Si Đinping upozorava da se zemlja suočava sa ozbiljnom situacijom i da se virus ubrazno širi.

Počela je nova lunarna godina, ali retko kome to sada pada na pamet u Kini.

U gradu Vuhanu, žarištu korona virusa, vodi se najozbiljnija borba. U taj grad poslato je dodatno medicinsko osoblje, kao i lekari sa vojnomedicinskih akademija i bolnica iz Kine.

Osim Vuhana, još 16 gradova je u karantinu - što znači da svoje mesto ne može da napusti više od 50 miliona ljudi. Od nedelje ni automobilom neće moći da se prođe kroz Vuhan bez posebne dozvole.

Juče je najavljena izgradnja privremene bolnice u Vuhanu za lečenje obolelih od koronavirusa sa 1.000 kreveta, a danas stiže vest da se gradi još jedna sa 1.300 kreveta.

Iz toga možemo da naslutimo da se očekuje veći broj inficiranih narednih dana i da postojeći kapaciteti nisu dovoljni.

Peking je danas potvrdio dva slučaja obolelih koji nisu imali nikakvog dodira sa provincijom Hubei, odakle je virus verovatno krenuo.

U gradu Haikou na kineskom ostrvu Henan, svi koji su doputovali iz provincije Hubei gde se nalazi Vuhan, stavljeni su na dvonedeljno posmatranje i neće moći da napuste mesto.

Društvenim mrežama se šire najrazličitije informacije koje podižu paniku među stanovništvom.

Može da se pročita da je broj obolelih u Vuhanu mnogo veći nego što pokazuju zvanične informacije, da nedostaju kapaciteti za lečenje, ali ništa od toga nije potvrđeno niti su izvori informacija relevantni.

Danas je počeo i Praznik proleća, najveći kineski praznik i obično vrh turističke sezone. Ne i ove godine: zatvoreni su Diznilend u Šangaju, Zabranjeni grad u Pekingu, deo Kineskog zida i brojne druge atrakcije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 07:34) - anonymous [neregistrovani]

Bolest o kojoj je Bil Gejts...

... pričao još pre 5 godina. Sve postaje jako simptomatično!

(subota, 25. jan 2020, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

Pa

Neki veruju da je ebola vojni virus, otrgnut kontroli, testiran u africi

(subota, 25. jan 2020, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

ddddd

Nisam iz te profesije, ali pamtim neke stvari.
Za ebolu se pretpostavlja da je dospela u coveka i postala to sto jeste jer su domoroci jeli majmuma koji s hranio slepim misem iz dzungle.
Sada se za ovo pretpostavlja da je poteklo od zmija koje su se kao hrana nelegalno prodavale na pijaci.
Mislim da je paralela jasna, premda bolesti nisu ni slicne.

(subota, 25. jan 2020, 21:19) - Воронцов [neregistrovani]

Изненада је зло погодило људе

Као што видимо заразне болести су стална опасност за човечанство. Када више не чујемо за оне страшне болести које су некада харале светом изненада се ето појаве нове болести и опет косе људе.