Uvode se kamere za prepoznavanje lica u Londonu

Uprkos upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava i vladine službe za nadzor u toj oblasti zbog narušavanja privatnosti, britanska policija počeće da koristi kamere za prepoznavanje lica u Londonu.

Kamere za prepoznavanje lica u Londonu su prvi put korišćene tokom karnevala u četvrti Noting hil 2016. godine, kako bi policija bila upozorena na osobe sa poternica, prenosi Rojters.

"Tehnologijom za prepoznavanje lica upravljače obaveštajne službe, a biče raspoređene na posebnim lokacijama u gradu", saopštila je londonska policija, ističući da je ova novina ključna za borbu protiv nasilja.

U saopštenju se dodaje da će kamere biti jasno označene, kao i da će policajci građanima deliti letke, kako bi bili upoznati sa događanjima.

Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i šoping centrima, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost zbog mogućeg narušavanja privatnosti.

Protivnici te tehnologije sumnjaju i u njenu preciznost.

Muškarac iz Kardifa tužio je prošle godine policiju Južnog Velsa, navodeći da su njegova ljudska prava prekršena kada su policajci upotrebili tehnologiju automatskog prepoznavanja lica dok je bio u kupovini.

Sud je presudio da je upotreba tehnologije legalna, ali je grupa za zaštitu građanskih prava "Liberti" podnela žalbu na tu odluku.

Evropska unija razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na pet godina, dok ne bude pronađen način da se spreče zloupotrebe.

broj komentara 0 pošalji komentar