Nemačka gasi termoelektrane do sredine sledeće decenije

Nemački zvaničnici dogovorili su plan gašenja nacionalnih elektrana na ugalj do sredine četvrte decenije ovog veka, u kojima će operateri dobiti odštete u milijardama evra.

Pre godinu dana, savet koji je imenovala vlada u Berlinu preporučio je da Nemačka prestane sa korišćenjem uglja za proizvodnju struje najkasnije do 2038. godine, kao deo napora za suzbijanje klimatskih promena.

Međutim, napori da se to pretvori u politiku zastali su tokom poslednjih meseci. Neka područja, posebno na manje uspešnom istoku, u velikoj meri zavise od iskopavanja lignita.

Nemačka vlada je saopštila da su zvaničnici na saveznom nivou i guverneri pogođenih država dogovorili "put za gašenje" postrojenja na ugalj, prenosi AP.

Rečeno da će se kontrole obaviti 2026. i 2029. godine kako bi se utvrdilo da li će Nemačka moći da izađe iz proizvodnje električne energije na ugalj 2035. godine, tri godine pre krajnjeg roka.

Ministar finansija Olaf Šholc rekao je da će operateri elektrana na ugalj biti obeštećeni zbog tih postrojenja ranije nego što je planirano.

Operatori tih postrojenja u zapadnoj Nemačkoj dobiće 2,6 milijardi evra, a 1,75 milijardi evra biće namenjeno operaterima postrojenja na istoku, pri čemu će plaćanja biti izvršena oko 15 godina nakon što se postrojenja isključe.

"Ono što ovde imamo je dobar sporazum o zaštiti klime, jer jasno govori da o tome ozbiljno mislimo", istakao je ministar ekonomije Peter Altmajer.

Dodao je da vlada planira da predloge zakona prosledi Bundestagu krajem ovog meseca.

Četrdeset milijardi evra za oblasti u kojima se iskopava ugalj

Nemačka dobija više od trećine električne energije sagorevanjem uglja, stvarajući velike količine gasova (efekat staklene baze) koji doprinose globalnom zagrevanju.

Savezna vlada je već odobrila plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi evra kako bi se ublažio uticaj napuštanja fosilnog goriva na regionima koji iskopavaju ugalj.

"To su bili teški pregovori - trajali su dugo, s moje tačke gledišta predugo, ali rezultat je dobar", rekla je ministarka zaštite životne sredine Svenja Šulce.

"Mi smo prva zemlja koja obavezno izlazi iz nuklearne i energije na ugalj, a ovo je važan međunarodni signal koji šaljemo, naglasila je Šulce.

Šulce je navela da će osam "starih i veoma prljavih" elektrana uglja biti brzo uklonjeno iz mreže, prva već ove godine.

Priznala je da će Nemačkoj biti potrebno "veliko širenje vetra i solarne energije".

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

Pusti snovi

Čitam izvještaj neke agencije za energiju za proizvodnju električne energije u svijetu u 2019.
TE na ugljen proizvele su 44%, TE na naftu i plin još 23%, dakle na fosilna neobnovljiva goriva i emitere CO2 ukupno 67% ili 2/3 ukupne svjetske energije ! Kako se to može zamjeniti, nikako !
Nezagađivači su HE 15% i NE isto 15%, dok vjetroelektrane samo 1,9% i solari i ostali 0,9% !
Najveći zagađivaći koji koriste TE na ugljen su Kina i USA, a njima ne pada na pamet povlačiti ovakve besmislene poteze kao Njemačka. I Srbija bi napuštanjem korištenja ugljena u TE ostala u mraku i bez industrije kao u 19. stoljeću. Želi li to itko ?
Budućnost svjetske energetike su NE na fuzijskom principu, ali osim teoretski do danas ni jedna u realnosti nije izvedena. A kad će, ne zna se.

(četvrtak, 16. jan 2020, 14:09) - @ @заборав [neregistrovani]

не кривим никога само коментаришем

Драги пријатељу ја не кривим никога само коментаришем.

(četvrtak, 16. jan 2020, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Volim Nemacku.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

@ Заборав

А што ти је крива Немачка, гледај у своје двориште и тражи да се гасе наше термоелктране, оне те трују а не Немачке, од Обреновца до Лазаревца има да направе пустару, највећи број бубрежних болесника је у Лазаревцу. Тамо када снег падне поцрни за пола сата од угљене прашине, то народ дише 12 месеци али не види док не падне снег.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:23) - Филип [neregistrovani]

заборав

То кажу сада а до тада ћемо се погушити или заборавити. Треба да им је рок 1500 дана а не 15 година.