Stardžonovu nije iznenadio Džonsonov odgovor

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da nije iznenađena odgovorom britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je odbacio njen zahtev za prenos ovlašćenja kako bi mogla da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Stardžonova je u saopštenju istakla da, iako su zaista očekivali takav odgovor britanskog premijera, "on neće proći".

Škotska premijerka je navela da "nije politički održivo za bilo koju vladu Vestminstera da stane na put pravu naroda Škotske da odluči o sopstvenoj budućnosti i da nastoji da blokira demokratski mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti".

Ona je najavila da će vlada Škotske kasnije ovog meseca objaviti koji su joj naredni koraci, ističući da će "demokratija prevagnuti".

Stardžon je u decembru pisala Džonsonu tražeći pregovore o prenosu ovlašćenja sa Londona na Edinburg za održavanje referenduma.

Kako stvari stoje, referendum neće moći da bude održan bez saglasnosti britanske vlade, konstatuje Rojters pozivajući se na pismo koje je Džonson uputio Nikoli Stardžon.

"Ne mogu da pristanem na zahtev koji se odnosi na prenos ovlašćenja, a koji bi doveo do novih referenduma o nezavisnosti", odgovorio je Džonson škotskoj premijerki u pismu koje je objavio na Tviteru.

Džonson je Stardžon podsetio i na referendum 2014. godine kada su građani Škotske odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji.

"Novi referendum o nezavisnosti značio bi nastavak političke stagnacije koja je poslednje decenije u Škotskoj", naveo je Džonson.

Na decembarskim izboriam u Britaniji konzervativci su odneli ubedljivu pobedu.

U Škotskoj je, međutim, Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Stardžon je posle izbora poručila da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude deo Britanije, kao i da joj uspeh njene Škotske nacionalne partije na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Škotska je na refernedumu održanom 2014. odbacila opciju nezavisnosti sa 55 procenata građana koji su se izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji i 45 koji su bili za nezavisnost.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 14. jan 2020, 22:40) - anonymous [neregistrovani]

Prvi, pa drugi

I pre prvog se govorilo u Skotskoj da ne moze da uspe, ali ce biti drugi

(utorak, 14. jan 2020, 18:05) - anonymous [neregistrovani]

Skotska je drzava,

Koja nikada nije pripadala kraljevini,ni teritorijalno ni etikom.