Socijalisti izabrali Paru, opozicija Gvaida na čelo Kongresa

Socijalisti predsednika Nikolasa Madura izabrali su Luisa Paru za predsednika Kongresa pošto je vojska sprečila opozicionog lidera Huana Gvaida da uđe u parlament, nakon čega je opozicija ispred zgrade održala sednicu i ponovo ga izabrala na tu funkciju.

Sprečavanje ulaska opozicije u parlament i izbor Pare, Gvaidove pristalice najpre su okarakterisale kao "parlamentarni puč".

"Upozoravamo svet da Madurov režim želi da izvede parlamentarni puč sa socijalistima i da rukovodstvo Nacionalne skupštine položi zakletvu protiv volje parlamentarne većine", napisao je opozicioni poslanik Karlos Valero na Tviteru.

Poslanici koji su pokušali da uđu u zgradu rekli su za Rojters da su morali da prođu nekoliko kontrola od strane policije i vojske i da je na svakom punktu bio zaustavljen neko od njih.

Za to vreme socijalisti su preuzeli kontrolu nad sednicom i imenovali Paru za predsedavajućeg parlamenta, navodi Rojters.

Pre godinu dana Gvaido je rekao da mu pozicija predsednika parlamenta omogućuje da bude privremeni predsednik Venecuele.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. jan 2020, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

Gvaido nije cak ni poslanik

Tog Gvaida nisu cak izabrali ni za poslanika. Obican americki covek iz naroda kojem USA cine sve usluge ne bi li ga dovele na vlast.
Nemam nista protiv,ali neka ga narod izabere na parlamentarnim izborima...