Makron: Francuske snage ubile više od 30 terorista u Maliju

Francuske snage ubile su trideset troje terorista u oblasti Mopti u Maliju, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron tokom obraćanja u Obali Slonovače.

Komanda francuske vojske potvrdila je da su teroristi ubijeni tokom akcije koja je izvedena tokom noči u blizini granice sa Mauritanijom, prenosi Rojters.

"Jutros smo, zahvaljujući angažmanu naših vojnika, neutralisali trideset troje terorista, oslobodili jednog zarobljenika i dva malajska žandarma koji su bili držani kao taoci", rekao je Makron.

Francuska, bivša kolonijalna sila, jedini je zapadna zemlja sa značajnim vojnim prisustvom protiv pobunjeničke akcije u Maliju i široj oblasti Sahelu, regiji zapadne Afrike, ispod pustinje Sahare.

Komanda francuske vojske potvrdila je broj smrtnih slučajeva u ovoj operacija za koju se navodi da se odvijala noćas u blizini granice sa Mauritanijom oko 150 kilometara severozapadno od grada Mopti u Maliju.

Akcija je izvedena blizu mesta gde je 13 francuskih vojnika poginulo prošlog meseca u padu helikoptera. 

Francuzi koji su došli u Mali 2013. godine da pomognu tamošnjoj vladi da povrati severne teritorije koje su okupirali islamski pobunjenici ne deluju u Sahelu samostalno. Iste godine UN su oformile mirovnu misiju za Mali. Koliko je reč o rizičnoj operaciji, govori podatak da je za šest godina ubijeno više od 200 "plavih šlemova".

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">