Brazil: Za godinu dana uništena prašuma velika kao Portoriko

U novembru je zabeležen najviši nivo uništavanja šuma u brazilskoj Amazoniji od kako su 2015. počela da se vrše takva merenja, pokazuju najnoviji podaci brazilske vlade.

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće tropske šume na svetu, što je čak 103 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, prenosi Rojters.

Takođe, podaci pokazuju da je u periodu od januara do novembra uništeno 8.934 kvadratnih kilometara, odnosno 83 odsto više nego u istom periodu 2018. godine, što je oblast veličine Portorika.

Uništavanje šuma obično opadne u novembru i decembru tokom kišne sezone u Amazoniji. Međutim, podaci za prethodni mesec su neuobičajeno visoki.

Aktivisti za zaštitu životne sredine optužuju brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je ohrabrivao zemljoradnike i drvoseče da pale šume jer se time, navodno, podstiče razvoj Amazonije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2019, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

Krivac

Da se nadamo da svo zlo ovoga sveta sto pre nestane i svet ktene pravim putem, priroda ce cvetati.

(nedelja, 15. dec 2019, 07:25) - anonymous [neregistrovani]

Шта саде

Уместо шуме ?

(nedelja, 15. dec 2019, 06:51) - Сале [neregistrovani]

Природа

Природа зна да се избори са паразитима, а овог пута паразит је човек. Неће нам помоћи ни једна светска религија нити наука кад Природа примети да нешто није у реду.

(nedelja, 15. dec 2019, 03:13) - anonymous [neregistrovani]

Ko je posekao šume i prašume po Evropi i Severnoj Americi?

Licimerno je tražiti od Brazila da ne povećava obradivo poljoprivredno zemljište, pogotovo kada to traže evropske zemlje i zemlje Severne Amerike koje su svoje šume odavno isekli i kultivisali za poljoprivredne useve. Da li bi se neko složio u UN da Brazilu plati 1 cent po glavi stanovnika da radi na očuvanju Amazonske prašume?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">