Napadač iz Londona ranije bio osuđivan za terorizam

Teroristički napad na londonskom mostu, kada je u petak ubijeno dvoje ljudi, a troje ranjeno, izveo je 28-godišnji Usman Kan, saopštila je londonska policija. Napadač je ubijen, a policija je potvrdila da nije imao pomagače tokom akcije. Ranije je bio optužen zbog terorizma, a uslovno je pušten na slobodu pre godinu dana, uz nanogicu.

Napadač, Usman Kan, pre sedam godina bio je osuđen za terorizam, ali je pre godinu dana pušten na uslovnu slobodu pošto je pristao da nosi elektronsku spravu za praćenje zatvorenika. On je na sebi imao lažni pojas sa eksplozivom.

Na londonskim ulicama je primetno više policije dok se nastavlja istraga o jučerašnjem terorističkom napadu.

Ministar u britanskoj vladi rekao je da će biti analizirani uslovi pod kojima zatvorenici poput Kana mogu biti oslobođeni.

"Veoma sam tužna i ljuta što je London ponovo bio na meti terorista. Londonski policajci su se hrabro i profesionalno suprotstavili napadaču, samo pet minuta pošto su pozvani da intervenišu", izjavila je Kresida Dik, komesar londonske policije.

Zbog napada je održan vanredni sastanak bezbednosnog kabineta, KOBRE, kojem je predsedavao premijer Boris Džonson.

"Već dugo upozoravam da je greška to što se ozbiljni i nasilni kriminalci puštaju ranije na slobodu. Važno je da prestanemo sa tom praksom i da pojačamo kazne za opasne kriminalce, posebno teroriste. To bi javnost želela da uradimo", istakao je Džonson.

Priti Patel, ministarka policije navela je da napad podseća na kakvu štetu i pretnju terorizam predstavlja za celu Britaniju.

"Kao ministarka unutrašnjih poslova učiniću sve što je u mojoj moći da sprečimo ovakve događaje u budućnosti", kazala je Patelova.

Tokom noći policija je pretražila oblast Stafordšir gde je ubica Usman Kan živeo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 30. nov 2019, 15:48) - Воронцов [neregistrovani]

Ето како им раде безбедносне службе и правосуђе

Џаба им све оружје када им терориста ножем убија грађане.