Berlin i Pariz predlažu potpunu "perestrojku" EU

Posle nacrta Emanuela Makrona o novom procesu pristupanja EU, Nemačka i Francuska izradile su plan za dvogodišnju "Konferenciju o budućnosti Evrope".

U dokumentu u koji je portal Politiko imao uvid, navodi se da je glavni cilj plana nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona da se preispitaju gotovo svi aspekti funkcionisanja Unije kako bi blok bio ujedinjeniji i suvereniji.

Dvostrani dokument poslat je državama članicama, danas će o njemu raspravljati ambasadori u Briselu, a Evropski savet – u decembru.

Takozvani "non-pejper" poziva na inicijativu u dve faze. Pprva će biti usmerena na demokratsko funkcionisanje evropskog bloka, posebno u vezi sa izborom i imenovanjima na ključne pozicije.

Druga faza Konferencije o budućnosti Evrope planirana je do 2022. godine, a ciljaće na "prioritete politike".

Kao ključni principi, naglašeni su široko učešće građana u raspravi o svim pitanjima i doprinos stručnjaka.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Ha ha ha ha ...

Perestrojka Evropske Unije!
Perestrojka...a!Imali smo mi u ono vreme "srpski prevod" za perestrojku...Ha ha ha...Ma, važno je da vreme teče i muzika svira...tra-la-la...Levi zaokret, pa naklon...pa desni zaokret...pa rukoljub...pa opet levi zaokret---A vreme leti-izimi i leti!

(sreda, 27. nov 2019, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

EU

Cilj im je da Unija bude ujedinjenija i suverenija..U prevodu da se otrgnu iz celicnog zagrljaja Amerike, u tom kontekstu treba posmatrati i izlazak Britanije iz EU koja je uvek bila vise vezana za Ameriku nego za ostatak Evropskog kontinenta. Ako je to cilj reforme EU onda ce verovatno jos neke drzave EU napustiti EU jer mnoge, pogotovo manje, drzave EU vise gledaju ka Vasingtonu nego ka Briselu.

(sreda, 27. nov 2019, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

Aha, pa dobro...

I Gorbačov je "perstrojio" Sovijetski Savez, pa gle šta ispalo. Ne vole ga Rusi i dan danas. Ajd vi sad perestrojte EU. Valjda će i vama da ispadne isto.