Trampov savetnik: NATO-u ne treba sukob s Rusijom zbog Ukrajine

NATO za sada nije zainteresovan za prijem Ukrajine u svoje redove, jer ne želi da ulazi u direktan sukob s Rusijom, izjavio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen.

Na forumu o bezbednosti u kanadskom Halifaksu, O'Brajena su pitali da li bi NATO trebalo aktivnije da štiti Ukrajinu od "ruske agresije".

"Što se tiče NATO-a i Ukrajine, ne mislim da je to sada na dnevnom redu. Rusija je faktički u sukobu s Ukrajinom. Ne mislim da bi za NATO u celini bilo privlačno da primi Ukrajinu i da stupi u direktan sukob s Rusijom", rekao je savetnik američkog predsednika.

On je dodao da Zapad ne želi sukob s Rusijom i da je NATO i stvoren da ne bi dozvolio takav sukob, prenosi Sputnjik.

O'Brajen je, istovremeno, potvrdio da će SAD i dalje podržavati Ukrajinu u njenom suprotstavljanju Rusiji.

Govoreći o prisustvu američke vojske u Siriji, on je rekao da sumnja u to da su sirijske vlasti spremne da štite naftna izvorišta iza Eufrata od Islamske države.

"SAD su tamo zato što ne žele da se ta naftna izvorišta vrate u ruke Islamske države. Poslednji put kada su sirijske vlasti imale kontrolu nad tim izvorištima, ID je uspeo da ih preotme za petnaestak minuta", rekao je O'Brajen.

On je dodao da su relativno mali prihodi od nafte koja se dobija u toj oblasti Sirije i da oni ne idu SAD, nego sirijskim Kurdima za finansiranje rešavanje problema izbeglica i nastavljanje borbe protiv ID.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 24. nov 2019, 20:08) - anonymous [neregistrovani]

"....nato stvoren.... ne bi bilo od koristi..."

Ha, ha, ha, sta nam kazes!Takovi preokreti svesti i savesti su nas do sada kostali opstanka.Ukoliko nato-ne prihvata Ukrajinu, to je iz vlastite slabosti, ali i da je primi, ne moze se suprostaviti Rusiji, toga ste vi gospodine svesni.Raduje nas, da istina ipak pobedjuje iako zahteva mnogo zrtava.

(nedelja, 24. nov 2019, 18:18) - anonymous [neregistrovani]

Zasto da ne?

Ako hocete da nestanemo sa ove nase lepe planete onda uradite .

(nedelja, 24. nov 2019, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Lepo i pošteno

I pritome i miroljubivo.To su tri reči koje meni nikad, ama nikad u životu nije prošlo kroz pamet da vežem za Nato.Smrt, ugnjetavanje, bombardovanje, okupacija, nezakonitost, sve to da, a i više. Al ove tri nikad.Naravno da amerikanci nećedu da se otvoreno zavade sa Rusima, ne zbog Ukrajine, zbog nikog.To su Turci već okusili sa saborenim avionom.Nisu valjda ludi, to je automatski nuklearni rat.Al zato ne znaju kog više i pre da na Ruse nahuškaju.I države pribaltika, i Ukrajince, i Crnogorce, i sve živo gde im ide.Pa čak evo i nas neznaju kako da okrenu i nahuškaju protiv Rusa.Jedino sa nama ne ide.Barem ne sa narodom.

(nedelja, 24. nov 2019, 14:09) - anonymous Sreten [neregistrovani]

Lepo i pošteno

Samo da nebi sada neki likovali kako se zapadnjaci boje..ja smatram da je to fer izjava i preporuka u ime mira dobroga za sve ljude sveta. Vojno su prejaki i jedni i drugi tu nebi bilo pobednika ..svi bi bili gubitnici. Rat netreba nikome niti je nekome baš dobra doneo.