Tramp krenuo u "funkcionersku" kampanju

Američki predsednik Donald Tramp obišao je u Teksasu fabriku tehnološkog giganta "Epla", u čijoj blizini je počela izgradnja novog kampusa vrednog milijardu dolara.

Donald Tramp je sa izvršnim direktorom "Epla" Timom Kukom posetio fabriku u Ostinu i istakao da se njegovi napori da kompanije vraćaju visoko plaćene poslove u SAD daju rezultate.

Bela kuća je saopštila da će predsednik "iz prve ruke", od radnika, saznati kako se proizvodi sastavljaju u fabrici.

"Vidimo početak veoma moćne i važne fabrike", rekao je Tramp, koji ističe rast zaposlenosti u državi koja je ključna za Republikance pred izbore 2020. godine. 

Tehnološki gigant "Epl" je, u blizini fabrike koja proizvodi poslednju generaciju "Mekbuk pro" laptopova od 2013. godine, počeo izgradnju novog kampusa vrednog milijardu dolara, pošto se vlada SAD saglasila da odustane od uvođenja carina na neke kompjuterske delove iz Kine.

Tim Kuk je ranije ukazao Trampu na problem koji bi povišene carine mogle da predstavljaju za "Epl", posebno za "ajfon".

Predsednik je primetio da je "za Epl veoma teško da plaća carine, ako se takmiči sa veoma dobrom kompanijom koja ih ne plaća".

Trampova poseta je usledila nakon najave "Epla"u septembru da će nastaviti da proizvodi u Ostinu, gde planira zapošljavanje još pet hiljada ljudi do 2022. godine.

Inače, Tramp je posetio Teksas i prošlog meseca, kada je obišao novu "Luj Vitonovu" fabriku. 

Carinski rat SAD i Kine primorao je neke kompanije da odlože svoja ulaganja, pošto dogovor dve zemlje, koji je objavljen u oktobru, još uvek nije konačan.

Američke carine na kinesku robu, u vrednosti od 160 miliona dolara, počinju da se primenjuju 15. decembra i pogodiće mnoge američke potrošače.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Da li je to nagovestaj da ce porodica Tramp poceti da povlaci svoje fabrike iz Kine ka Americi? Da li to znaci da Kineska vlada vise nece kupovati Americke fabrike i placati radnike to Kineskim normama?

(četvrtak, 21. nov 2019, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

Stancanje

kakve i odakle te milijarde dolara koje svakodnevno dele levo i desno a zemlja im u bankrotstvu

(četvrtak, 21. nov 2019, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Високо плаћени послови

Зато ће и цене да се разликују, у Кини су имали радну снагу која је примала неклико процента од плате која ће да буде у уса па очекујем и вишеструко веће цене.

(četvrtak, 21. nov 2019, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

I tu posle dolazi alternativa

Kako ćemo sad? Hoćemo li amerikancima da plaćamo po 200 dolara mesečno kao Kinezima i da zahtevamo da rade po 12 sati na dan, hoćemo li da malo skratimo basnoslovni profit, ili ćemo naše famozne ajfone da prodajemo za cenu svemirskog broda, pa ima da ga kupuje samo šaka ljudi, ako i oni. Jer sve što se premestilo u Kini se zbog tog jedinog razloga i premestilo, a to su veoma mali troškovi proizvodnje, pogotovo sa radnom snagom.

(četvrtak, 21. nov 2019, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Ogrizak

Ne vjerujem da ce ga i Trump kupiti kad se sad 'kineski' laptop 13" prodaje za ~2000€.

(četvrtak, 21. nov 2019, 10:23) - Сињи Сокол [neregistrovani]

Биће скупо

Ови лaптопови ће бити толико скупи, да ће их куповати само они амерички патриоти, који ионако имају много кредита од неке банке.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">