NATO se širi i u svemir

Nakon kopna, mora, vazduha i kibernetičkog prostora - NATO širi svoje delovanje i na petu operativnu zonu - svemir, kažu neimenovani izvori iz Severnoatlantske alijanse. Svemir je, po mišljenju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, ključan za odbranu, navigaciju, odvraćanje i rano upozoravanje na pretnje.

Otprilike polovina od dve hiljade satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama Alijanse, ali NATO ne namerava da u svemir postavlja oružje, naglašava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Sledeće nedelje, kaže, ide u Pariz da sa francuskim predsednikom diskutuje o aktuelnim problemima Saveza. Emanuel Makron je nedavno izjavio da je NATO u stanju moždane smrti.

"Ako pogledate šta je NATO radio poslednjih godina, videćete veoma izdržljivu, jaku i prilagodljivu alijansu. Naša kolektivna odbrana je znatno ojačana u odnosu na protekle decenije. Sjedinjene Države ne napuštaju Evropu, već se u nju vraćaju. Evropski saveznici ulažu više u NATO. U toku je modernizacija saveza sa sasvim novom komandnom strukturom, sposobnom da se suoči sa sajber pretnjama i drugim izazovima", kaže Jens Stoltenberg.

Severna Amerika i Evropa zajedno, čine više za NATO nego prethodnih decenija, ali američka strana za odbrambene potrebe i dalje izdvaja najviše novca.

Ambasadorka Sjedinjenih Država pri Alijansi, Kej Bejli Hačinson, smatra da bi eventualni budući napadi na satelite zemalja članica u kosmičkom prostoru, mogli da se protumače kao provokacija. Na pretnje bi, kaže, trebalo odgovoriti.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

Blago nama

sve drzave na svetu imaju ministarstva obrane a i nato najveci vojni savez je obrambeni, to prakticno znaci da nikada nece biti rata jer se svi brane a niko ne napada, osiguran nam je vecni mir.

(četvrtak, 21. nov 2019, 11:56) - anonymous Lala [neregistrovani]

E svašta,

Mora da su i tamo negde nanjušili naftu .

(sreda, 20. nov 2019, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

"америчка страна за одбрамбене потребе и даље издваја највише новца"

Kakva odbrana, ko njih napada??  NATO napada sve!!!

(sreda, 20. nov 2019, 18:20) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Prava vojna snaga Rusije !!!.

NATOp.zna tacno i vise od Tebe i od mene kolika je vojna snaga Rusije i radi odbrane od ove snage moraju se sireti i na svemir i na mesecu pa i na marsu...Pero

(sreda, 20. nov 2019, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Svemir

Tu priču su prodali sovjetskom savezu 1989 godine,kao sve vam dzaba i toliko bojevih glava i armija od 6-7 miliona ljudi i preko 50000 tenkova kad smo mi naoruzali svemir,bilo bi strasno da Rusija i Kina opet poveruje u tu holivud propagandu,kakav svemir,mada bi najbolje bilo da se odsele na mars pa da vise čovečansto živi u miru

(sreda, 20. nov 2019, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Eh...

Šire se oni. Na papiru. Da su oni toliko jaki nebi i dan danas čekali na ruska vrata da im astronaute povezu na MKS. Nego pronađoše još jedan povod da mlate pare od naivnih članova.

(sreda, 20. nov 2019, 11:47) - ZLATKO KROFAK [neregistrovani]

NATO

Pa sta je sada ovo? Pa godinama vec slusamo kako NATO i Amerika propadaju...

(sreda, 20. nov 2019, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Pa širi se

Kad nema ko da ih zaustavi.

(sreda, 20. nov 2019, 10:27) - Саша [neregistrovani]

Нато

Велика опасност за човечанство.

(sreda, 20. nov 2019, 09:39) - Mica Bor [neregistrovani]

Dijagnoza

Organizacija koja za sebe tvrdi da sluzi za odbranu od zamisljenog neprijatelja, u stvari priprema a i izvrsava napade sirom sveta.Umesto da sva ta sredstva uloze u zastitu zivota na zemlji, oni zagadjuju i svemir. Nastave li ovako nece samo oni imati mozdanu smrt, povuci ce sa sobom i sve nas ostale !