Škole u prestonici Indije zatvorene zbog ogromnog zagađenja vazduha

Škole u ​​Nju Delhiju zatvaraju se u četvrtak i petak nakon što se gusta magla štetnog vazduha obrušila na grad treći dan zaredom. Zgrade i spomenici su u velikoj meri zamračeni smogom, a zdravstvo savetuje da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti napolju.

Indeks kvaliteta vazduha je u četvrtak ujutru iznosio 472. To je devet puta više od nivoa preporučenog od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prema državnom Centralnom odboru za kontrolu zagađenja. Na nekim mestima indeks je prešao 500.

Nju Delhi jedan je od najzagađenijih gradova na svetu. Zime su postale period zdravstvenih nevolja, jer je grad prekriven toksičnom izmaglicom koja zatamnjuje nebo i blokira sunčevu svetlost.

Lekari u gradu od 20 miliona ljudi kažu da se mnogi njihovi pacijenti žale na bolesti povezane sa prljavim vazduhom koji dišu.

Zagađenje vazduha u severnoj Indiji, uključujući Nju Delhi, dostiže vrhunac zbog poljoprivrednih požara u susednim državama Harajana i Pandžab, koji se mešaju sa emisijama vozila i građevinskom prašinom.

Vlasti su pribegle hitnim merama kao što su zabrana gradnje, smanjenje saobraćaja i zabrana upotrebe dizel agregata. Međutim, ti koraci nisu imali mnogo efekta jer državne vlade nisu uspele da sarađuju u borbi protiv zagađenja.

Centralni odbor za kontrolu zagađenja se boji da će slična situacija prevladati narednih dana, glavni ministar Arvind Kedžrival rekao je da se mera "par-nepar" u saobraćaju po potrebi može produžiti.

Zagađenje će se verovatno smanjiti od četvrtka uveče kada poraste brzina vetra, prema indijskom meteorološkom odeljenju.

Podaci SZO objavljeni prošle godine pokazali su da Indija ima 10 od 20 najzagađenijih gradova na svetu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">