Šest stvari koje morate znati o Iranskoj talačkoj krizi

Na današnji dan pre tačno 40 godina, iranski studenti su upali u američku ambasadu u Teheranu i uzeli za taoce 66 američkih službenika od kojih će 52 ostati u zatočeništvu čak 444 dana. Ovo je šest stvari koje morate znati o Iranskoj talačkoj krizi, njenim uzrocima i posledicama.

Iranska revolucija

Iranska revolucija je izbila 1978. godine zbog nezadovoljstva višedecenijskom vladavinom šaha Mohameda Reze Pahlavija, koji je pokušao da sprovede sekularizaciju i modernizaciju zemlje, uz neskrivenu podršku SAD, zapadnih i dobro finansiranih domaćih bezbednosnih službi.

Pahlaviju su zamerane autokratske tendencije, korupcija, ekonomski neuspesi, gušenje religiozne opozicije, nepoštovanje islama i marionetski odnos prema SAD.

Lečenje u Americi

Nakon višemesečnih protesta i sukoba, iranska vojska je proglasila neutralnost, usvojen je novi teokratski ustav, a 1. aprila 1979. godine ukinuta je monarhija i proglašena islamska republika.

Nakon pobede revolucionara, Pahlavi je pobegao na Bahame, a zatim u Ameriku, zvanično radi lečenja od raka. Zbog straha od zavere i osvete, otišao je u Panamu, a zatim u Egipat gde je 1980. godine i umro.

Upad i zahtevi

Između 300 i 500 iranskih studenata odanih islamizmu upalo je 4. novembra 1979. godine, oko šest sati ujutro, u dvorište, a potom i zgradu američke ambasade u Teheranu.

Iako im je plan bio da simbolično zauzmu ambasadu i daju izjave novinarima, studenti su, nakon što se sve veći broj ljudi okupljao ispred zgrade, uzeli kao taoce 66 američkih službenika zaposlenih u ambasadi.

Studenti su zahtevali od američkih vlasti da isporuče Pahlavija Iranu kako bi bio osuđen na smrtnu kaznu, uz izvinjenje za dugogodišnje uplitanje u iransku politiku.

Hitri Kanađani i orao zaglavljen u pesku

Na dan upada studenata u ambasadu, šest američkih službenika je uspelo da pobegne.

Narednih meseci, u tajnosti su živeli u Ambasadi Kanade u Teheranu, nakon čega su u akciji "Kanadska hitrost", prerušeni u filmsku ekipu, uspeli da se ukrcaju na let za Švajcarsku.

Američka akcija spasavanja "Orlova kandža" neplanirano je obustavljena posle kvara nekoliko helikoptera i sudara dve američke letelice za vreme peščane oluje.

Zbunjeni i ranjeni američki vojnici evakuisani su iz iranske pustinje, ostavivši za sobom pet ispravnih helikoptera i tela sedam poginulih saboraca.

Razlaz

Već sredinom novembra, oslobođene su žene i Afroamerikanci. Jedan zatočenik pušten je kasnije zbog bolesti.

Preostala 52, provela su 444 dana kao taoci u američkoj ambasadi, a potom u bolje čuvanim iranskim zatvorima.

Talačka kriza je zvanično završena kada su SAD platile nekoliko milijardi dolara u zlatu i obveznicama.

U trenucima dok je novi predsednik Ronald Regan polagao zakletvu, 20. januara 1981. godine, taoci su predati Amerikancima. Prebačeni su u Alžir, a potom u američku vojnu bazu u Zapadnoj Nemačkoj, gde ih je dočekao odlazeći predsednik Džimi Karter.

Kratkoročne i dugoročne posledice

Zaoštreni odnosi Irana i Amerike ohrabrili su predsednika Iraka Sadama Huseina da 22. septembra 1980. godine napadne Iran i započne Prvi zalivski rat, u kojem će, kao što je i očekivao, imati izdašnu podršku SAD.

Odnosi dve zemlje nikada nisu u potpunosti izglađeni, a iznova su zapali u krizu 2018. godine, kada je američki predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum sklopljen 2015, kojim je ograničen iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Povodom obeležavanja 40 godina od početka talačke krize, hiljade Iranaca su demonstrirale uz povike "smrt Americi".

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. nov 2019, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Izrael

iranu preti veca opasnost od izraela nego od SAD.

(ponedeljak, 04. nov 2019, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Sve ovo je tacno

Nedostaje samo osnovna ideja.

(ponedeljak, 04. nov 2019, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Sve tačno

I dobro da su Amerima naplatili račun za dugogodišnju pljačku. Al koliko ja znam, Sadam ne da se toliko sam bio osmelio, koliko su ga baš zapadnjaci tada na Iran nahuškali, finansirali, opremili vojsku, a Ameri ga tada i snabdeli hemijskim oružjem kojeg su ga posle kao bajagi tražili kad su sami napali Irak nakon što je prestao da bude koristan.