EK: Zahtev za odlaganje Bregzita validan, iako Džonson nije potpisao

Evropska komisija je saopštila da to što britanski premijer Boris Džonson nije potpisao pismo u kome traži tromesečno odlaganje Bregzita, ne utiče na punovažnost tog zahteva koji EU trenutno razmatra.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva izjavila je da se predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon što je primio zahtev Borisa Džonsona, sada konsultuje sa 27 zemalja članica Unije.

Andreeva je navela da je EU već počela proces ratifikacije sporazuma o Bregzitu, postignutog prošle nedelje sa Džonsonom, prenosi AP.

Britanski premijer je u subotu uveče poslao nepotpisano pismo EU tražeći odlaganje Bregzita, ali je odvojeno uputio i poruku u kojoj ističe da se lično protivi produženju roka.

Džonson je poslao tri dokumenta – fotokopiju nacrta teksta zakona prema kojem je dužan da zatraži odlaganje, propratno pismo koje je napisao službenik navodeći da je Džonson bio primoran da pošalje pismo, kao i poruku Džonsona u kojoj ističe da ne želi bilo kakvo produženje roka, preneli su britanski mediji.

"Sandej tajms" je objavio da će EU odložiti Bregzit do februara 2020. godine, ako britanski premijer ne dobije podršku za svoj dogovor.

Odlaganje bi bilo promenljivog karaktera, što znači da Britanci mogu da izađu iz EU i ranije u novembru, decembru ili januaru, zavisno od toga kada bi dogovor bio ratifikovan, piše ovaj britanski list.

U slučaju da Džonson zapadne u ozbiljne probleme ili poslanici insistiraju na drugom referendumu, onda će zemlje EU predvođene Nemačkom tražiti duže odlaganje, moguće do juna naredne godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. okt 2019, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Čudo

Ovo šta radi EU je sramota.Nečuveno.Srbija u taj savez nesme da bude ,njoj tu nije mesto.To su licemeri ,ucenjivači sa dvostrukim standardima.... Zlo se nadvilo nad celim svetom.... Pozdrav Dušan

(ponedeljak, 21. okt 2019, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Nepotpisano pismo?

Opet neki trik? Posle će da kaže da je on samo bio poštar?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">