Primirje u Siriji stupilo na snagu, ali se čuje sporadična pucnjava

Agencija "Rojters" javlja da se na severoistoku Sirije čula pucnjava i eksplozije uprkos dogovoru o privremenom prekidu vatre između Turske i Sjedinjenih Država. Kurdi optužili Tursku da bombarduje civile.

Noćno zatišje jutros je zamenila artiljerijska paljba duž sirijsko-turske granice, u okolini grada Ras el Ajna, koji su prošle nedelje okružile turske trupe započevši granatiranje položaja Kurda, javlja Rojters.

Još nema detaljnih izveštaja sa terena nakon proglašenog petodnevnog prekida vatre.

Primirje predviđa da Turska na pet dana obustavi akcije na severu Sirije, u takozvanoj bezbednoj zoni, unutar 30 kilometara od zajedničke granice.

Kurdske formacije bi za to vreme trebalo da se povuku južnije, iza demarkacione linije prihvatljive za turskog lidera Erdogana.

Kurdi: Turska bombarduje civile 

U međuvremenu su Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile Tursku da bombarduje oblasti naseljene civilima, kršeći dogovoreno petodnevno primirje.

"Uprkos dogovoru o prekidu borbi, turska avijacija i artiljerija nastavljaju napade na pozicije naših boraca i civlna naselja", izjavio je porparol Sirijskih demokratskih snaga Muastafa Bali.

Dodao je da su turske snage bombardovale pogranični grad Ras el Ain, prenosi Rojters.

Još nije izvesno da li je kurdska strana u potpunosti prihvatila dogovor o primirju. Njihovi ljudi će na terenu pratiti povlačenje.

"Svakako da sam srećan zbog najave prekida vatre. Podržavam to. Nadam se da će zaista sve vojne operacije prestati", kaže jedan od raseljenih Kurda.

"Samo pauza" 

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušloglu poručuje da nije reč o prekidu vatre jer, kaže, takav dogovor mogu da postignu samo dve legitimne strane u sukobu.

"Ovo je samo pauza u borbenim akcijama kako bismo dozvolili teroristima, koji su cilj naše ofanzive, da se povuku iz bezbedne zone", naveo je Čavušoglu.

Ako sve bude išlo po planu, američki predsednik Tramp kaže da će Turskoj ukinuti ekonomske sankcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije od Ankare očekuje sve informacije vezane za novonastalu situaciju, a Vladimir Putin, u utorak u Sočiju, dočekuje Redžepa Tajipa Erdogana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво