Osuđene dve žene za pokušaj napada na Notr Dam

Francuski sud osudio je dve žene povezane s islamskim ekstremistima na zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina, zbog toga što su pre tri godine izvele neuspešan pokušaj napada automobilom-bombom ispred pariske katedrale Notr Dam.

Prema pisanju francuskog Figaroa, jedna od žena podstakla je drugu da joj se pridruži, predstavljajući se na internetu kao ekstremistički militant koji se vratio iz Sirije i koji na taj način želi da pronađe ženu, prenosi Rojters.

U zoru 4. septembra, policija je pronašla sivi automobil marke "pežo" bez registarskih oznaka u kojem je bilo sedam plinskih boca i tri kanistera benzina, parkiran na levoj obali Sene u blizini katedrale, a istražitelji su na osnovu opušaka cigareta i ćebeta natopljenog benzinom zaključili da se radi o neuspešnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Otisci prstiju ukazali su na dve osobe, Ines Madani i Ornelu Žiligman, koje su parkirale vozilo nakon što su video snimak u kome preuzimaju odgovornost za planiranje napada poslale Rašidu Kasimu, francuskom pripadniku takozvane Islamske države.

Madani, koja se predstavljala kao muški džihadista, osuđena je na 30 godina zatvora, dok je Žiligman, inače udata žena i majka troje dece, osuđena na 25 godina.

Kasim je u odsustvu osuđen na doživotnu robiju, dok su manje kazne dobile tri osobe koje su pomagale u pokušaju izazivanja eksplozije ili nisu prijavile zločin.

U toku je rekonstrukcija pariske katedrale nakon požara koji je izbio u aprilu 2019. U požaru su izgoreli krov i kula na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori su teško oštećeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво