Asanž ostaje u zatvoru, sledeće saslušanje 21. oktobra

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž ostaje u zatvoru, odlučeno je nakon kratkog saslušanja pred sudom u Londonu koji će u februaru odlučiti o tome da li će on biti izručen SAD, gde je optužen za niz krivičnih dela, uključujući špijunažu.

Posle današnjeg administrativnog saslušanje on će ostati u zatvoru do saslušanja za upravljanje slučajem 21. oktobra.

Sudija za prekršaje u Vestminsteru Tam Ikram rekao je na kraju petominutnog saslušanja da se nada da u tom slučaju može da bude postignut napredak.

Asanž je na početku saslušanja samo potvrdio svoje ime i starost.

Asanž je trebalo 22. septembra da bude pušten na slobodu posle služenja kazne od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije, ali mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

Asanž je odslužio 50-nedeljnu zatvorsku kaznu u Britaniji zbog toga što je prekršio odluku o kauciji, a nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj.

Trenutno Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Konačna odluka o izručenju SAD očekuje se u februaru sledeće godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Inconvenient truth

Пустили су га низ воду његови аустралијанци , шта ми ту можемо, а одавно знамо да правда и истина немају никакве везе у данашњем свету интереса. Једино у Русији би био безбедан на овој планети.

(petak, 11. okt 2019, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Заборавили смо

Највећег јунака нашег доба. Нико не коментарише, а онај ко је покушао да помогне човечанству да не изгуби у потпуности своју душу, чами у заточеништву, са ужасном перспективом над главом. Да ли мислите да су га и амерички џелати заборавили, или они улажу све напоре да га се дочепају и примерено казне. Да ником другом не падне на памет да уради ишта слично. А ми, ради којих страда, ћутимо.