Premijer Etiopije dobitnik Nobelove nagrade za mir

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je etiopski premijer Abij Ahmed Ali, objavio je Nobelov komitet.

Nobelov komitet je saopštio da je dodelio nagradu etiopskom premijeru "zbog njegovih napora da postigne mir i međunarodnu saradnju i zbog odlučne inicijative da razreši sukob oko granice sa susednom Eritrejom".

U prvoj reakciji na nagradu iz Ahmedovog kabineta navodi se da je Etiopija "ponosna kao država" zbog nagrade njenom predsedniku vlade.

"Ova pobeda i priznanje je kolektivna pobeda za sve Etiopljane i poziv za jačanje naše odlučnosti u tome da učinimo Etiopiju novim horizontom nade, prosperitetnom državom za sve", navodi se u saopštenju kabineta etiopskog premijera.

Nobelov komitet istakao je u obrazloženju da nagrada predstavlja i priznanje svim akterima koji su radili na postizanju mira i pomirenja u Etipiji i u regionima istočne i severoistočne Afrike.

Primećuje se da je Ahmed čim je postao premijer u aprilu 2018. godine izrazio želju za nastavkom mirovnih pregovora sa Eritrejom.

U saradnji sa Isajom Afverkijem, predsednikom Eritreje, Ahmed je brzo izradio principe mirovnog sporazuma okončanje pat-situacije između dve zemlje koja "nije ni rat ni mir", navodi se u obrazloženju.

Ti principi su izneti u deklaracijama koje su Ahmed i Afverki potpisali u Asmari i Džedi u julu i septembru prošle godine.

"Mir ne nastaje od akcija samo jedne strane. Kada je premijer Abij pružio ruku, predsednik Afverki ju je uhvatio i pomogao da mirovni proces između dve zemlje bude formalizovan", navodi Nobelov komitet i dodaje da se nada da će mirovni sporazum doneti pozitivne promene svim stanovnicima Etiopije i Eritreje.

Premijer Etiopije, kako se ukazuje, pokrenuo je važne reforme, pružio amnestiju hiljadama političkih zatvorenika, prekinuo medijsku cenzuru, legalizovao zabranjene opozicione grupe, otpustio korumpirane vojne i civilne lidere i značajno unapredio položaj žena u političkom i javnom životu.

Učestvovao je i u drugim mirovnim procesima u Africi, kada je aktivno doprineo normalizaciji odnosa između Eritreje i Džibutija i posredovao u rešavanju spora između Kenije i Somalije, a odigrao je i ključnu ulogu u postizanju sporazuma između vojnog režima i opozicije u Sudanu, dodaje se u obrazloženju.

Etiopija i Eritreja, koje su vodile sukobe zbog granice od 1998. do 2000, uspostavile su odnose u julu 2018, nakon više godina sukoba. 

Nagrada od 900.000 dolara biće uručena u Oslu 10. decembra.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 17:25) - Зозон [neregistrovani]

А Трамп...

не може да верује, да нису њега изабрали.

(petak, 11. okt 2019, 13:59) - Боки [neregistrovani]

Изненађење

Јао када се Гретини следбеници докопају Твитера (док сване у САД).

div id="adoceanrsvdcfhklggd">