Huti tvrde da su zarobili hiljade saudijskih vojnika i oficira

Hutski pobunjenici u Jemenu saopštili su da su izveli veliki napad kod granice sa Saudijskom Arabijom i zarobili hiljade vojnika, među kojima ima i saudijskih oficira, kao i da su zaplenili više vozila.

Portparol Huta Muhamed Abdul Salam rekao je da su u napadu "pale tri neprijateljske vojne brigade". Napad je pokrenut pre 72 sata u blizini saudijskog regiona Nadžran, prenela je televizija Al Masirah, koja je pod kontrolom Huta.

Ofanziva je, navodi, izvedena dronovima i raketama. Saudijska Arabija, međutim, nije potvrdila ove navode.

"Operacija 'Božija pobeda' je najveća vojna operacija od početka brutalne agresije. Neprijatelj je pretrpeo teške gubitke i za samo par dana oslobođeni su veliki delovi teritorije", rekao je portparol Huta na Tviteru.

Huti, koji su intenzivirali napade na saudijske gradove, preuzeli su odgovornost i za nedavni, najveći do sada, napad na saudijsko naftno postrojenje pre dve nedelje.

Portparol vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta već četiri godine u Jemenu nije odgovorio na upit Rojtersa. Ova agencija navodi i da ne može da proveri navode.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je intervenciju u Jemenu 2015. godine, nakon što su Huti svrgnuli međunarodno priznatu vladu u Sani 2014. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 29. sep 2019, 05:44) - anonymous [neregistrovani]

?

“Портпарол војне коалиције предвођене Саудијском Арабијом која се бори против Хута већ четири године у Јемену није одговорио на упит Ројтерса. Ова агенција наводи и да не може да провери наводе.”
На “упит”?!?
What’s wrong with you?!?