Pompeo optužio Iran za napade u Saudijskoj Arabiji

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Iran za napad na saudijske naftne pogone, pošto je isključio jemensku umešanost i optužio Teheran da se bavi lažnom diplomatijom.

Usred svih poziva na deskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svetsko snabdevanje energijom, naveo je Pompeo nenudeći dokaze o poreklu napada, javlja Rojters.

"Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Ruhani i Zarif pretvaraju da su uključeni u diplomatiju", napisao je Pompeo u postu na Tviteru.

Pripadnici grupe Huti u Jemenu u subotu su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone "Saudi Aramko kompanije", saopštio je vojni portparol Hutija.

Kako je prenela lokalna tv Al Masirah, Huti su upotrebili deset dronova za napade na naftne pogone i obećali su da će proširiti napade na Saudijsku Arabiju koja predvodi koaliciju protiv Huta u Jemenu.

Saudijska Arabija saopštila je ranije da su na dva velika postrojenja u toj zemlji izvedeni napadi dronovima, koji su izazvali požare, ali nije navela ko stoji iza napada.

Požari su izbili u kompaniji za preradu nafte "Aramko" i na naftnom polju Hurais. Požar koji je stavljen je pod kontrolu, javila je državna televizija Al Arabija.

Na video snimcima koji su snimljeni u Bukjaku na istoku zemlje vide se plamenovi i dim koji se uzdiže, u pozadini se čuju pucnji iz vatrenog oružja.

Saudijska naftna kompanija "Aramko" tvrdi da je ovo postrojenje najveća fabrika za stabilizaciju sirove nafte na svetu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 15. sep 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Ameri

Vratite se u svoje USA granice pa će u svetu vladati mir i prosperitet...

(nedelja, 15. sep 2019, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

adio

Pompeo nikako da shvati da Tramp zeli da sputi loptu.

(nedelja, 15. sep 2019, 09:35) - Mislilac [neregistrovani]

Čudo

Ovi Amerikanci su čudo! Sve znaju i uvek optuže one koji im smetaju!

(nedelja, 15. sep 2019, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

rat

Nekad se ratovalo zbog zena a danas zbog nafte :)

(nedelja, 15. sep 2019, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

Dobro nije Ruse ili nas

A što se tiče toga da i tu rade američki dupli standardi, to jest mi tu podržavamo kog hoćemo, kad hoćemo i kako hoćemo al nemoj slučajno se usudi neko da podrži onu drugu stranu, pa makar i bila ta strana u pravu, ma to je već stara priča.