Britanska kraljica suspendovala Parlament

Britanska kraljica Elizabeta Druga odobrila je plan premijera Borisa Džonsona da suspenduje Parlament, saopštio je Državni savet Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da će Parlament biti suspendovan počevši od perioda između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra, prenosi Rojters.

"To je današnja naredba njegovog visočanstva Savetu da bi Parlament trebao da bude suspendovan, ne pre ponedeljka 9. septembra i ne kasnije od 12. septembra, pa sve do 14. oktobra", navodi se u saopštenju.

Vlada Velike Britanije ranije je zatražila od kraljice da suspenduje Parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao i samo nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znači da britanski poslanici verovatno neće imati vremena da usvoje bilo kakav zakon koji bi mogao da spreči premijera Džonsona da "izvuče" Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

U političkom sistemu Velike Britanije privremena obustava rada Parlamenta naziva se prorogacija. Taj proces može da se dogodi samo ukoliko premijer savetuje kraljicu da to učini.

Kako navodi Bi-Bi-Si, odluka da se to učini u sadašnjem trenutku je prilično kontroverzna, budući da će sprečiti poslanike u Parlamentu da ispune pun demokratski potencijal u procesu izlaska Velike Britanije iz EU. 

U međuvremenu, reagovali su predstavnici britanske opozicije i istaknute ličnosti – od ocena da je reč o državnom udaru do podnošenja tužbi.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 28. avg 2019, 19:29) - Воронцов [neregistrovani]

Монархија и постоји да чува континуитет постојања државе

Док је Тереза Меј била премијер парламент је само водио бескрајне расправе и износио немогуће захтеве које ЕУ неће да прихвати јер не може парламерн Британије дикрирати услове ЕУ. На другој страни народ Британије изјаснио се на референдуму да хоће напустити ЕУ. И онда ту нема хоћу нећу јер свакако присталице не изласка су бројне али глас већине на референдуму мора се поштовати. И зато сада и хоће испоштовати вољу референдуна то јест напустити ЕУ па нека кошта колико год коштало.

(sreda, 28. avg 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Sumrak demokratije....

Kome jos nije jasno da Bregzit vodi Amerika kako bi oslabila EU?Kome jos nije jasno da je Amerika skinula Terezu Mej sa mjesta Premijera,koja se neckala da Britaniju izvede iz EU i postavila Borisa Dzonsona koji je obecao izvrsiti naredbu o izlasku Britanije iz EU?Kome jos nije jasno da i Kraljica Elizabeta II mora poslusati naredbu Amerike da suspenduje vlastiti Parlament kako bi Dzonson  obavio posao oko izlaska Britanije iz EU.
Dakle,tako to izgleda kada nakada velika Imperija postane americka kolonija.U istom momentu i Amerika i Britanija Srbiji obecavaju da ce joj pomoci na putu ka EU.Ha,ha,ha,ah
I kako se sve ovo zove?Valjada,sumrak zapadne demokratije.

(sreda, 28. avg 2019, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Zaboravljate da je bio referendum po pitanju izlaska iz EU. Narod je glasao za izlazak.

(sreda, 28. avg 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

0.4%

Nije narod izabrao Borisa, vec njegova stranka na svojim izborima. Kada se prevede u brojke to je 0.4%. birackog tela !!!

(sreda, 28. avg 2019, 18:03) - anonymous [neregistrovani]

Da li parliament ima pravo ???

Nije rusenje parlamenta I izLazak na izbore. Kompletan Common Wealth ima drugacije zakone od recimo Nas. Ne zaboravi da su oni Monarhija a mi Republika.

(sreda, 28. avg 2019, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

Ma nemoj

To je demokratija? Tamo gde jedan čovek može kad hoće da pošalje narodne poslanike kući jel mu smetaju ili se njih plaši to je bilo šta samo demokratija ne. A vi slavite Borisa koliko vam mila volja.

(sreda, 28. avg 2019, 17:38) - Из Британије [neregistrovani]

Изгласати неповерења Влади

Парламентарци имају времена, ако се сложе, да изгласају неповерење Влади пре суптања на снагу ове одлуке и тиме покрену нове изборе тако да тим чином предухитре и пониште одлуку о супрензији Парламента. Конзервативци са северноирским посланицима имају већину од само једног посланика (650 посланика укупно у Парламенту). Многи конзерватини посалници, иако је њихов, су против Џонсонове политике и радо би гласали са опозицијом.
То је ако се сложе, али тешко јер свака странка вуче на своју страну. Да није тако, ова лакрдија устоличавања Премијера конзервативаца, без избора одвно би била прекинута. Такође имају прилику да од Врховног суда затраже мишљење и спрече примену одлуке. Лично мислим да ће за који дан, почетком Септембра изгласати неповерење влади, у противном ће бити сведни на ”посматрачки клуб” без имало утицаја.

(sreda, 28. avg 2019, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Narod je izglasao izlazak. Sve drugo je opstrukcija. Svaka cast Premijeru i Kraljici. Da to je demokratija.

(sreda, 28. avg 2019, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Da li parlament ima pravo...???

Rusiti vladu prije izbora...
Novi ce izbori doci..
Kome je rusenje vlade potrebno...

(sreda, 28. avg 2019, 17:23) - ja [neregistrovani]

Dusebriznici

Evo u komentarima vidim smehotresne izjave o zapdnoj demokratiji. Da necemo mi mozda da ih ucimo? Pa ko je uspesniji, mi ili oni ? A usput, narod je da poverenje Borisu Dzonsonu sta je problem onda sto on sprovodi politiku za koju je dobio podrsku naroda? Kod njih su izbori posteni i svako ima sansu, mozda to nama zvuci malo cudno ovde na istoku al tako je.