Džonson stigao u Berlin, dočekali ga protesti

Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u Berlinu uverenje da će se ipak pronaći rešenje za sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU.

Konkretne sugestije o tome kako rešiti spor oko, za Borisa Džonsona posebno problematičnog zastoja koji predstavlja irski i severnoirski granični saobraćaj, dvoje šefova vlada međutim nisu predočili, javlja Frankfurter algemajne cajtung.

Džonson je ponovio svoj zahtev da se irski "bekstop" mora ukloniti, ali se i usprotivio carinskoj kontroli na granici Irske sa Severnom Irskom.

"Velika Britanija ne može da bude zarobljena u EU bez da nema nikakvo pravo glasa, 'bekstop' mora da bude uklonjen. Potrebno nam je da se ukloni taj 'bekstop', i ako to učinimo apsolutno sam uveren da zajednički možemo da napredujemo", poručio je Džonson, i dodao da je potpuno posvećen zaštiti tri miliona britanskih državljana unutar Velike Britanije, prenosi Gardijan.

Džonson je priznao da britanska vlada u prošlosti nije dovoljno intenzivno vodila raspravu o mogućim rešenjima.

Kako prenosi Rojters, Džonson koji smatra da će problemi koje bi mogao da izazove Bregzit bez sporazuma navesti Merkelovu i francuskog predsednika Emanuela Makrona da ipak u poslednjem trenutku posegnu za rešenjem, ponovio je "da Ujedinjeno Kraljevstvo želi sporazum".

Angela Merkel je rekla da bi se po pitanju irskog "bekstopa" moglo pronaći rešenje "možda u narednih 30 dana". 

"Nadam se i molim se da će se odnosi Velike Britanije i Nemačke nastaviti da budu prijateljski i nakon Bregzita. Sa naše strane pregovori oko britanskog izlaska iz EU su dobrodošli, ali Nemačka je spremna i za situaciju u kojoj nije postignut dogovor", rekla je Merkelova, prenosi Gardijan.

Britanski premijer doputovao je danas u Berlin gde je za njega priređen svečani doček u okviru kog ga je sačekala nemačka kancelarka Angela Merkel.  

Džonsona su u Berlinu dočekali demonstranti koji su uzvikivali: "Zaustavite Bregzit".

broj komentara 0 pošalji komentar