Šest stvari koje morate znati o aferi "Votergejt"

Serija političkih skandala tokom predsedničkog mandata Ričarda Niksona dovela je do njegove ostavke pre tačno 45 godina. Ovaj slučaj obeležio je noviju američku istoriju, ali i novinarstvo.

Predstavljamo vam šest stvari koje morate znati o aferi "Votergejt".

Upad – Sve je počelo juna 1972. godine, kada su provalnici upali u sedište izbornog komiteta Demokratske stranke, koji se inače nalazio u hotelu "Votergejt", i tu postavili prislušne uređaje. Provalnici su sarađivali sa vrhom Bele kuće. Administracija i Nikson pokušavali su da prikriju ovaj upad i prisluškivanje. Nikson je, inače, demantovao da je uopšte znao da Bela kuća pokušava da prikrije skandal.

Uloga medija – Zahvaljujući novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu, upad i prisluškivanje dospeli su u javnost. Oni su napisali seriju tekstova objavljenih u Vašington postu.

"Duboko grlo" – Vudvord i Bernstin su informacije o slučaju dobijali od nekadašnjeg drugog čoveka FBI-ja Marka Felta. Nalazili su se na podzemnom parkingu zgrade u Arlingtonu. Felt im je pružao smernice o detaljima operacije prisluškivanja, sabotiranja, špijuniranja i zastrašivanja demokrata vođene iz Niksonovog kabineta.

Ostavka – Serija tekstova u Postu, laži predsednika Niksona i njegova sve lošija reputacija doveli su do pripreme za impičment predsednika. Predstavnički dom pokrenuo je proces Niksonovog opoziva pod optužbom da je zloupotrebio vlast. Kako bi izbegao opoziv, Nikson je 9. avgusta 1974. podneo ostavku. Nasledio ga je Džerald Ford.

Novinarsko dostignuće – Identitet "Dubokog grla" jedan je od najslavnijih neidentifikovanih izvora u istoriji novinarstva. Ostao je tajna više od 30 godina. Za ime "Dubokog grla" saznalo se tek 2005. godine. Otkriće afere predstavlja najveći uspeh istraživačkog novinarstva. Post je za otkriće ove afere dobio Pulicerovu nagradu.

"Svi predsednikovi ljudi" – Novinari Vudvord i Bernstin su u knjizi "Svi predsednikovi ljudi" izneli detalje o tome šta ih je sve pratilo tokom istraživanja afere. Knjiga je kasnije pretočena u istoimeni film, u kom čuvene novinare glume Robert Redford i Dastin Hofman.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво