Igra živcima na Bliskom istoku – šta kažu političari, a šta analitičari

Iran je prekršio nuklearni sporazum, Amerika iz njega izašla pre godinu dana, Evropska unija ga brani, a Rusija, čini se, svesna važnosti dogovora, poziva na poštovanje potpisanog. To su vesti koje se čuju od kada je sporazum o nuklearnom naroužanju potpisan pre četiri godine. A šta u stvari on predviđa, šta je prekršeno, a na poštovanje čega neke od potpisnica pozivaju?

Najgori, grozan, loš dogovor – tim rečima Donald Tramp je okarakterisao Sporazum Irana i šest svetskih sila. Suština sporazuma iz 2015. je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje američkih i međunarodnih ekonomskih sankcija.

"Ovo je užasan jednostrani sporazum koji nikada nije trebalo da bude sklopljen. Nije doneo mir, niti će ikada doneti", rekao je Donald Tramp.

Time je Bela kuća zvanično saopštila da Sporazum ne smatra važećim i da iz njega izlazi. Evropska unija branila je sporazum. "Nesavršen posao bolji je nego da nema dogovora", svojevremeno je izjavila nemačka kancelarka Angela Merkel.

I predsednik Francuske Emanuel Makron se usprotivio napuštanju sporazuma. "Ne bi trebalo da ga napustimo, ukoliko nemamo suštinsku zamenu", rekao je Makron.

Za analitičare, Unija je i na primeru Irana, u pokušaju da posreduje između Vašingtona i Teherana, pokazala nemoć. Iran nije dugo čekao da iskoristi unilateralni potez SAD.

"Počeo je da obogaćuje svoj osiromašeni uranijum i ima preko 300 kilograma tog uranijuma. S druge strane, sankcije prema Iranu su sve jače i jače. To iransko stanovništvo oseća na svom standardu. Iran glavninu svojih prihoda dobija od izvoza nafte. Sad mu blokiraju izvoz nafte i pitanje je šta Teheran može", kaže Miroslav Lazanski, komentator Politike.

Da je poruka Irana jasna, smatra Muhamad Gaderi, politički analitičar. "Niti želimo rat sa bilo kim, niti ćemo se predati maltretiranju zapadnih zemalja", naveo je Gaderi.

"Jasno je, ako dođe do dijaloga između Irana i Zapada, na bazi obostranog poštovanja, Iran će, kao što je do sada pokazao, biti kooperativan u međunarodnoj areni, u protivnom neće se povinovati onima koji vređaju ili maltretiraju", rekao je Gaderi.

U najkraćem – trka s vremenom. I dok Iranci pokušavaju da što pre dođu do dovoljne količine obogaćenog uranijuma za proizvodnju atomske bombe, Zapad se trudi da to spreči.

"Da li će to sprečiti Amerikanci jednostranim bobardovanjem, da li će to sprečiti Izrael svojom vojnom akcijom – to je pitanje međusobnog dogovora. U svakom slučaju, Iran neće stati na programu proizvodnje atomske bombe ukoliko mu Zapad ne skine sankcije jer, jednostavno, nema drugog načina. Iranci su jako dobro videli kako prolaze zemlje koje nemaju atomsko oružje", kaže Lazanski.

Iako daleko, analitičari veruju da će se ipak sesti za pregovarački sto, jer, kažu, to je jedini razuman izlaz iz ove situacije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво