SAD šalju dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok

Pentagon će na Bliski istok uputiti dodatnih 1.000 vojnika kao odgovor na "neprijateljsko ponašanje" iranskih snaga. Snage će imati "odbrambenu ulogu", objavio je vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan.

"Nedavni iranski napadi potvrđuju pouzdane, kredibilne obaveštajne podatke koje smo dobili u vezi sa neprijateljskim ponašanjem iranskih snaga i drugih grupa koje deluju u njihove ime, a koje predstavljaju pretnju osoblju SAD i interesima širom regiona", naveo je Šenahan u saopštenju, prenosi Rojters.

AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, navodi da je će biti raspoređeni pripadnici bezbednosnih snaga, kao i snage za dodatni nadzor i prikupljanje obaveštajnih podataka u regionu.

Sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Ali Šamhani izjavio je da je Teheran odgovoran za bezbednost u Persijskom zalivu i pozvao snage SAD da napuste region, dok napetost raste nakon prošlonedeljnih napada na naftne tankere.

"Ponavljamo naš stav i pozivamo američke snage da okončaju svoje prisustvo u regionu jer su one glavni izvor kriza i nestabilnosti", istakao je Šamhani.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

"..radi neprijateljskog ponasanja Irana..."

Pa imate li vi igde prijatelja?