Iran ignoriše pretnje SAD – probija ograničenje zaliha uranijuma

Iran će u narednih deset dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sorazumom Teherana sa svetskim silama, izjavio je portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

Behrouz Kamalvandi je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja, preneo je AP.

Dodaje da je Iran već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma "na osnovu potreba zemlje".

Portparol iranske nuklearne agencije, je objavio to na konferenciji za novinare sa lokalnim novinarima u iranskom objektu za tešku vodu Arak koja je uživo prenošena na iranskoj državnoj televiziji.

Iranu je potrebno pet procenata obogaćivanja za nuklearnu elektranu u južnoj iranskoj luci Bušer, a 20 odsto obogaćivanja za istraživacki reaktor u Teheranu, rekao je portparol.

Teheran je saopštio da će smanjiti uskladenost sa međunarodnim nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svetskim silama 2015. godine u znak protesta zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma i ponovo im uvedu sankcije.

broj komentara 0 pošalji komentar