Prva misa u Notr Damu posle požara, sveštenici sa šlemovima

U katedrali Notr Dam u Parizu danas je održana prva misa posle dva meseca pošto je sredinom aprila u razornom požaru izgoreo veliki deo crkve.

Službu za mali broj ljudi održao je pariski nadbiskup Mišel Opeti u kapeli koja je proglašena sigurnim mestom.

Dok je u katedrali bilo tridesetak ljudi, uglavnom sveštenika i zaposlenih u crkvi, Opeti i drugi nosili su iz bezbednosnih razloga građevinske šlemove.

Misa je prenošena na Katoličkoj televiziji, prenosi AP.

Ministar kulture Frank Rister rekao je ove sedmice da katedrala ostaje u "krhkom" stanju, naročito svod za koji još postoji rizik od rušenja.

Još nije poznato kada će katedrala biti ponovo otvorena za javnost.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će obnova crkve trajati pet godina, što mnogi stručnjaci smatraju nerealno kratkim rokom.

Požar koji je 15. aprila naneo veliku štetu pariskoj katedrali izazvao je nevericu kod brojnih vernika koji su gledali kako vatra uništava svetinju iz 12. veka.

Zahvaljujući hrabrim vatrogascima i svešteniku Žan-Mark Furnijeu, sačuvane su vredne relikvije, a pošto je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, bronzane statue su bile uklonjene zbog radova.

Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Bogorodičinu crkvu u Parizu svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 00:59) - anonymous [neregistrovani]

svestenici sa slemovima?

Vidi se koliko veruju u Boga...

(subota, 15. jun 2019, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

I,ko zapali katedralu Notre Dame?

Svi znaju ko je zapalio katedralu a niko ne smije da kaze a svaka istraga je zabranjena.Osim katedrale Notre Dame u Francuskoj je tih dana planulo vise crkava od kojih je i samo mjesec dana ranije stara crkva Sen Suplis u Parizu,a ranije,2015, je planula crkva u Nantu Sv. Donata,a sada je izgorjelo jos sedam crkava u samo nekoliko mjeseci.
Pitanje je,ko zeli nanijeti zlo Franciskoj?Je li Francuska "neposlusna" zato sto zajedno sa Njemackom cuva EU od drugih Bregzita i tamo negdje isplaniranog raspada? Da li ce se ikada pronaci zlocinac koji je palio crkve i katedrale po Francuskoj?Mozda onda kada se pronadje ubica Ulofa Palmea.

(subota, 15. jun 2019, 21:33) - ,," [neregistrovani]

Заставе

У тој богомољи Пресвете Богородице париза се вијорила плава застава (на средини има комунистичке међе Метохије и још комунистичкије међе Косова) која представља непоштовање Српства и Србије.
У београдској Саборној се никада није, и неће, вијорити застава која вређа било кога.