SAD i Saudijska Arabija optužuju Iran za napade na tankere

Sudijski ministar inostranih poslova Adel el Džubeir istakao je da je saglasan sa SAD da Iran stoji iza napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

"Nemamo razloga da se ne saglasimo sa američkim državnim sekretarom (Majkom) Pompeom", rekao je El Džubeir on za Si-En-En i dodao da je Iran i ranije činio takve stvari.

Prethodno je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da su SAD procenile na osnovu obaveštajnih podataka, tipa oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada da je Iran odgovoran za napade na tankere, prenosi Rojters.

Portparol norveške brodske kompanije "Frontlajn" potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije "Front Alter" zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu.

Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM istakao je da je tanker "Kokuka kurejdžes" oštećen u incidentu u Omanskom zalivu.

Iran: Optužbe SAD deo "sabotažne diplomatije"

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif upozorio je da su optužbe SAD protiv Irana zbog navodnog napada na tankere u Omanskom zalivu deo "sabotažne diplomatije" takozvanog američkog "B tima" čiji je član, kako tvrdi, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton.  

Zarif je na svom nalogu na Tviteru ocenio da su SAD iznele optužbe protiv Irana bez ikakvih dokaza, prenosi Rojters.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 11:49) - Воронцов [neregistrovani]

Иран не би радио против својих интереса

Свесни су да Америка само тражи разлоге да их оптужи и били би веома наивни да им такву прилику пруже али они ипак нису наивни. Могли су то урадити и они који оптужују Иран пошто су богати са таквим искуствима од раније. Исто тако Саудијска Арабија би се могла упитати кога они бомбардују и где се води рат у њиховом суседству из њихову помоћ?

(petak, 14. jun 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Zabluda

Svi Vi koji mislite da Amerika stoji iza ovih napada ste u velikoj zabludi.Saudijska Arabija stoji iza svega toga i zeli da izazove rat izmedju Amerike i Irana.Njima to ide najvise u prilog.

(petak, 14. jun 2019, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

...

Šta, ovaj put ne optužuju Srbiju?

(petak, 14. jun 2019, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Зид

Први пут се сусрећу са могућношћу ратног сукоба у коме неби имали ратни плен.

Што значи да до таквог расплета неће доћи!

(petak, 14. jun 2019, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Sigurno Iran

Sve zemlje Zaljeva izvoze naftu i interes im je sigurna plovidba. Jedino Iran koji je pod blokadom ne može izvoziti i logično je da je samo njima u interesu da ometaju promet .

(petak, 14. jun 2019, 09:30) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Imamo iskustvo,,,naviklismo !!!

Naviklismo na stare manipulacije i mahinacije Amerike jos od doba Koreansko i Vietnamskog rata ili njihovo umesanje u raspadu Jugoslavije...Pero

(petak, 14. jun 2019, 08:52) - глас разума [neregistrovani]

Да ли оваква вест може још било кога да изненади?

Све сами стручњаци, они исти вероватно, који су лоцирали Садамово хемијско наоружање, сада су утврдили да Иран стоји иза напада, ако ћемо искрено, ја мислим да је то све фингирано и вешто изрежирано, па не би им био први пут да тако нешто раде?. Али кад мало боље размислим, можда је то свету сада заиста потребно, да САД загризу тај ирански орах и на њему изломе зубе. Америци је прекопотребан неки нови Вијетнам, они напросто иду около светом и моле и преклињу да им се тако нешто догоди. Бахате силеџије су одавно заслужиле да добију по тој њушци коју свуд редом забадају и гурају и тамо где јој није место. Свет је преуморан од тог сталног терора и напаствовања. САД морају једном да науче, да постоје и други народи и државе, који исто тако и са пуним правом имају своје сопствене националне интересе. А та њихова политика интервенционизма и санкционисања свих је погубна за нормалне односе у свету, Америка све више мутира у највећи проблем овог света, а не мора тако бити...

(petak, 14. jun 2019, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Почиње

Историја се понавља. Још један од монтираних случајева да се отпочне рат са неком земљом. На крају ће се испоставити да доказа заправо нема.

(petak, 14. jun 2019, 08:13) - Srbin [neregistrovani]

Paralela...

Da li je ovo novi Račak? Razlog... Izgovor...

(petak, 14. jun 2019, 08:11) - anonymous [neregistrovani]

Je, je, tako je

Jel ameri nisu nikad koristili diverzije da bi počeli ratove, naravno.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">