Australijska policija upala u javni servis

Policija je upala u sedište Australijskog javnog servisa, zbog tekstova o navodnom nedoličnom ponašanju australijskih snaga u Avganistanu.

Službenici su došli u javni servis (ABC) sa nalozima za pretresanje dva novinara i urednika vesti, prenosi Bi-Bi-Si.

Istraga je pokrenuta zbog serije istraživačkih tekstova iz 2017. godine, poznate kao Avganistanski dosijei, u kojima su "otkrivene tvrdnje o nezakonitim ubijanjima i nedoličnom ponašanju australijskih specijalnih snaga u Avganistanu".

Ej-Bi-Si je 10. jula 2017. godine objavio te dosijee.

Vodeći sindikat novinara izjavio je da su pretresi "uznemirujući obrazac napada na australijsku slobodu medija".

"Ovo je zaista nešto što nikako ne želimo da vidimo, protiv čega moramo da ustanemo i sprečimo da se ikada ponovi. To nije Australija koju poznajem, a reporter sam jako dugo. To je nečija privatna odluka. Naši novinari su uradili sjajan posao izveštavajući o ponašanju australijskih trupa u Avganistanu. To je bilo u javnom interesu, a ponekad se moraju objaviti teške i neprijatne istine'', kaže direktor Ej-Bi-Sija Kreg Makmartri.

Čelnik Ej-Bi-Sija Dejvid Anderson izjavio je da racija "izaziva legitimnu zabrinutost za slobodu štampe".

"Ej-Bi-Si stoji iza svojih novinara, štitiće njihove izvore i nastaviće da iveštava bez straha ili naklonosti prema pitanjima nacionalne bezbednosti i obaveštajnih podataka kada postoji jasan javni interes", rekao je Anderson.

Urednik vesti Ej-Bi-Sija Gaven Moris branio je dvojicu novinara koji su zajedno sa njim imenovani u nalogu za pretres.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 06. jun 2019, 08:59) - anonymous [neregistrovani]

@Istražno novinarstvo

Каже се "истраживачко новинарство", а "истражни затвор". Симболично, зар не?

(sreda, 05. jun 2019, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

@ Meni je ...

pitanje za tebe .Zivis li ti u Severnoj Koreji ili Australiji?

(sreda, 05. jun 2019, 18:36) - anonymous [neregistrovani]

Istražno novinarstvo

Australija, kao i svaka druga zemlja, ima pravo da štiti svoju vojsku i drzavu. To što se neki novinarčići trude da kupovinu informacija i upad u državne tajne, nazovu “istražnim novinarstvom” je nedopustivo i obicna farsa. Slična situacija se dogodila u is to vreme i sa jednim radio novinarom kome su federalni policajci upali i pretresli stan, jer su on i producentkinja programa objavili vest da je brod sa ilegalnim emigrantima ušao u Australijske vode, Zakoni moraju ipak da se poštuju, a anarhija u novinarstvu ne.

(sreda, 05. jun 2019, 16:00) - Zoran [neregistrovani]

Meni je ...

I ja zivim u Australiji i nije mi lose. Ali sam prethodno ziveo 15 godina u Nemackoj i svakodnevno sam morao da slusam ovako nadmene izjave polupismenih gastarbajtera. Ko ti daje za pravo da kritikujes nas narod u Srbiji? Zar samo zbog toga sto zivis napolju, mislis da si pametniji ili vise obavesten od drugih? Svako ima pravo na svoje sopstveno misljenje i ti bi to morao znati, jer zivis u demokratskom okruzenju. Medjutim, ti si izasao iz sela, ali selo nije iz tebe! I na kraju, policija moze kontrolisati svaki privredni subjekt, bez obzira da li je privatni ili drzavni. Pozdrav zemljacima iz Australije!

(sreda, 05. jun 2019, 15:30) - Aotearoa [neregistrovani]

Ovo je jos jedan primer,

za navodnu demokratiju i slobodu misljenja na koje se neprestano pozivaju neke zemlje, a kako mozeme videti to je jedno obicno licemerstvo !

(sreda, 05. jun 2019, 13:57) - Аустралија [neregistrovani]

Мени је баш лепо овде

Ви из Србије што критикујете слободу медија у Аустралији, па зар имате образа да критикујете поред тога што се дешава у Србији?!
АБЦ је иначе државна телевизија, на буџету, па држава има право и да је контролише, ка и СБС, за разлику од 3 приватне комерцијалне телевизије (канали 7,9 и 10).
Иначе ја колико разумем за вас ЕУ нема избора а тамо је исто “слобода медија”.
Не дирајте ми Аустралију, још је Тарабић пророковао када се запуца по свету са којекавим ракетлама једино ће овде бити мир, ја верујем Тарабићу;)

(sreda, 05. jun 2019, 13:08) - Jova [neregistrovani]

tako oni rese problem sa dokazima za ratnim zlocinma

Zbog trvdnji o ratnim zlocinima specijalnih jedinica u Afganistanu.To je demokratija I Sloboda stampe I izrazvanja.Ali kada izadju godisnji izvestaji zapadnih ohganizacija Australija se kotira da je na vrhu da slobode ima na pretek.Toliko o totalnoj kontroli u tim demokratckim drzavama.Doduse to oni sami kazu za sebe

(sreda, 05. jun 2019, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Opa!

Ujka Semova demokratija i u Australiji.

(sreda, 05. jun 2019, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Demokratska zemlja

Kad nam se ne svidja istina onda zatvaramo usta, pokrivamo oči i zapušavamo uši!