Politiko: Asanž neće odgovarati zbog objavljivanja tajnih alatki CIA

Američko državno tužilaštvo odlučilo je da ne podigne optužnicu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alatki CIA za špijuniranje, javlja briselsko izdanje sajta Politiko, pozivajući se na navode američkog zvaničnika i još dve osobe upoznate sa slučajem.

Takav potez iznenadio je stručnjake za nacionalnu bezbednost i pojedine bivše zvaničnike, s obzirom na nedavnu odluku tužilaštva da osnivača Vikiliksa optuži za kršenje Zakona o špijunaži, navodi Politiko.

Iz odluka američkih vlasti proizilazi da Asanž neće biti optužen za objavljivanje jednog od najmoćnijih digitalnih kodova za hakovanje uređaja – "Trezor 7" (Vault 7).

To je dovelo do toga da pojedine alatke postanu beskorisne za CIA i obezbedilo pristup tim alatkama stranim špijunima i hakerima.

Kako navodi Politiko, američki tužioci su za ovakvu odluku uzeli u obzir više faktora.

Američke vlasti ulaze u vremenski tesnac kako bi izdejstvovale Asanžovo izručenje SAD, pošto su po zakonu dužne u roku od 60 dana iznesu dodatne dokaze od prve optužnice koja je podneta u martu.

Njome se Asanž tereti da je pomagao bivšem vojnom obaveštajnom analitičaru Čelsi Mening da hakuje računare vojske SAD.

Takođe, tužioci su zabrinuti zbog osetljivosti materijala "Valut 7", navodi zvaničnik koji je bio uključen u odlučivanje o podizanju optužnice protiv Asanža.

Eksperti smatraju da bi vođenje rasprave na sudu o poverljivom predmetu moglo da dovede do otkrivanja novih tajni CIA.

CIA nikada nije potvrdila istinitost dokumenata koji su procurili u javnost, iako veliki broj analitičara smatra da su autentični.

Džulijan Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. jun 2019, 16:53) - Drago poslednji Jugosloven [neregistrovani]

Pa biji se Trump da bi ovaj Asanž sve priznao čak i

Njegovu ulogu u izborima 2016. Treba njega u zatvor staviti ali će ga neko smaći pre suda. Ili CIA, ili mafija ili Ruski agenti. On neće preživeti ovu godinu.

(nedelja, 02. jun 2019, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

Glavno pitanje...

A kada će CIA da za sve to odgovara?

(nedelja, 02. jun 2019, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Оптужница

Да, сада ћемо сви да поверујемо у то.