Španija: Nećemo izručiti Lopeza vlastima Venecuele

Vlada Španije saopštila je da nema nameru da izruči venecuelanskog opozicionog političara Leopolda Lopeza vlastima te zemlje, pošto je sud izdao nalog za hapšenje. Lopez poručio da se nada kraju uzurpacije u narednim nedeljama.

Portparol španske vlade je rekao da su Lopez, njegova supruga i ćerka ušle u rezidenciju španskog ambasadora u Karakasu svojom voljom.

Nada da će vlasti Venecuele poštovati nepovredivost te rezidencije i istakao je da španska vlada nema nameru da izruči Lopeza.

U međuvremenu, Lopez se oglasio iz rezidencije španskog ambasadora i poručio da je jasno da postoji više "vojnih pokreta" i da se nada kraju uzurpacije u narednim nedeljama.

Tvrdi da se sastao sa visokim vojnim zvaničnicima pre pokušaja svrgavanja Madura ove nedelje i da su se obavezali da će doprineti kraju uzurpacije.

Venecuelanski sud izdao je nalog za hapšenje opozicionog Lopeza zbog kršenja sudskog naloga o kućnom pritvoru iz 2017. godine, objavljeno je na sajtu suda.

Kako prenosi Rojters, Leopold Lopes se u utorak, pošto se pojavio pored opozicionog lidera Huana Gvaida na skupu protiv predsednika Nikolasa Madura, prebacio u rezidenciju španskog ambasadora u Karakasu.

U poslednjim protestima četvoro poginulih

U dvodnevnim protestima ove nedelje četiri osobe su poginule, više od 300 je povređeno, a 240 uhapšeno. Žrtava je bilo u Karakasu i državi Aragua. Dve osobe među njima su maloletne.

Johajker Kvevedo, ranjeni snimatelj, kaže da su u njega ispaljena 62 gumena metka. "Nisam osetio telo, meci su bili u leđima i ruci. Kada sam bio na zemlji policija je počela da puca'', priča Kvavedo.

Ranjeni demonstrant Tornan Hulio svedoči da se nalazio ispred pripadnika Nacionalne garde kada je upucan. "Bežao sam, ali su me zaustavili pucnji u leđa, ruku i nogu. Užasno je kako su se vlasti ophodile prema ljudima", kaže Hulio.

Protesti su počeli u prestonici i drugim gradovima pošto se grupa vojnika stavila na stranu lidera opozicije Huana Gvaida.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

A kamenice, a molotovljevi kokterli?

Ko je prvi poceo s nasiljem?? I ko je upucao onog pukovnika PRAVIM mecima???