U uličnim borbama u Tripoliju potisnute Haftarove snage

Snage lojalne Tripoliju potisnuli su boreći se od kuće do kuće armiju lojalnu komandantu Libijske nacionalne armije Kalifu Haftaru u južnim delovima prestonice Libije.

Vladine snage u Tripoliju potisnule su Hafatrove snage kilometar i po u odnosu na nekoliko dana ranije. Obe strane su stekle i izgubile teritorije u toku dana ili čak tokom nekoliko sati borbi.

Snage lojalne Tripoliju, neki vojnici u farmerkama i majicama, zaklonjeni iza napuštenih zgrada pucali su na Haftarove snage. Neki su nosili su protivavionske topove koje su morali da skidaju sa kamiona da bi se probijali uskim ulicama. Borba se vodila od kuće do kuće.

"Mi napredujemo. Sada smo u fazi proterivanja neprijatelj iz glavnog grada", izjavio je za Rojters Salah Badi, komandant iz grada Misrata, koji se pridružio odbrani Tripolija. 

Snage Libijske nacionalne armije (LNA), na čelu s generalom Kalifom Haftarom, krenule su u ofanzivu na Tripoli ranije ovog meseca i bore se protiv rivalskih milicija, povezanih sa slabom vladom u prestonici koju podržžavaju UN.

Snage lojalne Tripoliju su poslednjih dana potisnule LNA do predgrađa Tripolija, glavnog mesta borbi,  iako je LNA saopštila da je pokrenula vazdušne napade na vojne lokacije u glavnom gradu.

Portparol LNA Ahmed Mismari negirao je ranije da je došlo do povlačenja, ali je rekao da je napredak LNA snaga usporen zbog guste naseljenosti u oblastima u kojima su se vodile borbe.

Bitka za glavni grad Libije je gotovo uništila podršku UN i napore za postizanje mirovnog sporazuma između rivalskih frakcija.  

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (STO) potvrđuju da je u ovim borbama nastradalo više od 270 ljudi, uključujući i civile, a da je ranjeno skoro 1.300 osoba. 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">