U uličnim borbama u Tripoliju potisnute Haftarove snage

Snage lojalne Tripoliju potisnuli su boreći se od kuće do kuće armiju lojalnu komandantu Libijske nacionalne armije Kalifu Haftaru u južnim delovima prestonice Libije.

Vladine snage u Tripoliju potisnule su Hafatrove snage kilometar i po u odnosu na nekoliko dana ranije. Obe strane su stekle i izgubile teritorije u toku dana ili čak tokom nekoliko sati borbi.

Snage lojalne Tripoliju, neki vojnici u farmerkama i majicama, zaklonjeni iza napuštenih zgrada pucali su na Haftarove snage. Neki su nosili su protivavionske topove koje su morali da skidaju sa kamiona da bi se probijali uskim ulicama. Borba se vodila od kuće do kuće.

"Mi napredujemo. Sada smo u fazi proterivanja neprijatelj iz glavnog grada", izjavio je za Rojters Salah Badi, komandant iz grada Misrata, koji se pridružio odbrani Tripolija. 

Snage Libijske nacionalne armije (LNA), na čelu s generalom Kalifom Haftarom, krenule su u ofanzivu na Tripoli ranije ovog meseca i bore se protiv rivalskih milicija, povezanih sa slabom vladom u prestonici koju podržžavaju UN.

Snage lojalne Tripoliju su poslednjih dana potisnule LNA do predgrađa Tripolija, glavnog mesta borbi,  iako je LNA saopštila da je pokrenula vazdušne napade na vojne lokacije u glavnom gradu.

Portparol LNA Ahmed Mismari negirao je ranije da je došlo do povlačenja, ali je rekao da je napredak LNA snaga usporen zbog guste naseljenosti u oblastima u kojima su se vodile borbe.

Bitka za glavni grad Libije je gotovo uništila podršku UN i napore za postizanje mirovnog sporazuma između rivalskih frakcija.  

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (STO) potvrđuju da je u ovim borbama nastradalo više od 270 ljudi, uključujući i civile, a da je ranjeno skoro 1.300 osoba. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се