Rijad nudio milione dolara Haftaru

Nekoliko dana pre nego što je libijski komandant Kalifa Haftar pokrenuo ofanzivu na Tripoli, Saudijska Arabija mu je nudila desetine miliona dolara kako bi pomogla tu operaciju, piše Volstrit džornal.

Volstrit džornal je, pozivajući se na saudijske zvaničnike, naveo da je ponuda za finansiranje vojne operacije izneta uoči ofanzive.

Libija je na ivici izbijanja sveopšteg građanskog rata, koji preti da ugrozi višegodišnje diplomatske napore da se pomire suprotstavljene naoružane političke frakcije.

General Kalifa Haftar je 4. aprila pokrenuo ofanzivu sa istoka zemlje. Zauzeo je i nekoliko ključnih polja nafte na jugu Libije, što je predstavljalo uvod u napad na njegovog glavnog suparnika, vladu u Tripoliju, na zapadu zemlje, koju podržavaju UN.

Libija je, inače, pogođena nasiljem i političkom nestabilnošću od 2011. godine, kada je svrgnut Muamer el Gadafi.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 13. apr 2019, 23:59) - anonymous [neregistrovani]

Re: Gadafi bio kao Tito u jednom pogledu

Sve je to tacno za zavadjena plemena I paralelu sa SFRJ. Ima jos nesto, I tu su Ameri malo potpomogli bacajuci kasetne I bombe sa osiromasenim uranijumom.

(subota, 13. apr 2019, 23:14) - gagi 56 [neregistrovani]

Ne trosimo energiju za ono sto nema veze s nama

A sta nas briga sta ce tamo biti? Imamo mi svoje probleme sa Kosovom.....

(subota, 13. apr 2019, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

A koga podržava Amerika?

Saudijska Arabija je, uz Izrael, glavni američki "saveznik". Sa Trampom su potpisali ugovor o kupovini američkog oružja u vrednosti od 100 milijardi dolara. Saudijci podržavaju Haftara. Prema tome, sve je jasno. Biće zanimljivo samo koga će od dva saveznika Amerika da izabere, jer Arapi ne podnose Izrael i žele da ga unište. A svakako imaju daleko više para i odavno rade na rastu uticaja u Americi.

(subota, 13. apr 2019, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Gadafi bio kao Tito u jednom pogledu

Ubi nas politička korektnost. Zbog nje ne smemo da stvari nazovemo pravim imenom pa sva objašnjenja ostaju nedorečena. "Političke grupacije", "zaraćene frakcije", "lokalne milicije". Trt. Plemena bre, bezbroj lokalnih plemena koja ratuju od pamtiveka. Oduvek je zapad tamo oko Bengazija bio svoj. I nisu voleli druga plemena iz centralnog dela zemlje. Pa si imao nekoliko velikih u zoni oko Tripolija ali su se oni povremeno i mirili radi trgovine morem. Pa levo Misratu, čije je glavno pleme bilo protiv svih iz centra i sa istoka... Onda je došao Gadafi i zaveo centralnu vlast. Morali su da ćute i prihvate pukovnika. Bilo to dobro ili loše nije predmet priče, svi su bili prisiljeni da utuve u glavu da su Libijci, a tek onda iz kog su plemena. Posle Gadafija pobudili se stari identiteti. Kao Tito i SKJ. "Sad si Jugosloven i tišina tu!" Rasplete posle odlazaka tih prisilnih ujedinitelja znamo.

(subota, 13. apr 2019, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Libija...

...stanovnistvo Libije tesko je "drzati" jedinstveno ako se zna da je najmanje 100-ak plemena sa razlicitim zeljama,ocekivanjima im...Gadafiju je to,mozda i novcem,uspjelo a mislim da velika vecina Libijaca nisu Arapi a ima i Crnaca...(misljenja sam da u skorijoj buducnosti u Libiji nece biti mira a radi dugih otvorenih granica na jugu postala je ,takoreci baza,migranata na putu u Evropu koja bi rado izgradila joj za njih prihvatne centre ali nema sagovornika...sta je Zapad napravio...)

(subota, 13. apr 2019, 20:47) - anonymous [neregistrovani]

Libija

Unistise zapadnjaci tu zemlju.

(subota, 13. apr 2019, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

@ Подељени арапски свеt

Trebao bi znati da Libija nije Arapska zemlja vec Africka.

(subota, 13. apr 2019, 19:51) - Воронцов [neregistrovani]

Подељени арапски свет

Како су разне арапске државе међусобно подељене по бројним интересима тако су подељене и око страна у сукобу у Либији.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">