Srbin u Tripoliju: Haftarove jedinice nas nisu dirale

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sastanak iza zatvorenih vrata o Libiji, gde su u toku sukobi u Tripoliju, saopštili su diplomatski izvori. Snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalife Haftara pokrenule su prošle nedelje ofanzivu u Tripoliju, gde je sedište međunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž. Nekoliko desetina ljudi je stradalo od početka ofanzive. O životu u Tripoliju pod bombama za RTS govori Sreten Radosavljević, elektroinženjer u jednoj kompaniji.

Sreten Radosavljević nalazi se u zapadnom delu Tripolija, gde je, kako kaže, obično mirno i ne čuju se eksplozije. Juče, međutim, nije bilo tako.

"U popodnevnim satima su eskalirali sukobi, mogli smo da vidimo dobar deo sukoba u okolini Tripolija, ima dosta požara i velikog dima na toj strani", rekao je ovaj elektroinženjer iz Srbije.

Iako je mislio da je Tripoli okružen snagama generala Kalife Haftara, saznao je da su u odbranu grada došle snage iz Misrate.

"Nije nam svejedno, za sada imamo hranu i vodu, niko nije tražio pomoć iz naše ambasade, bar ne sa ovog prostora gde se ja nalazim", rekao je Radosavljević za RTS.

U njegovoj kompaniji ima oko 100 radnika sa prostora bivše Jugoslavije, dok je u njegovom kampu njih četvorica.

"Znam i za druga dva kampa koja su udaljena do 150 kilometara. Kod njih su prošle jedinice generala Kalife, niko ih nije dirao, normalno rade i nemaju nikakvih problema", rekao je Radosavljević.

Grad Tripoli, kaže, normalno funkcioniše.

"Rade sve prodavnice, kafići, restorani. Saobraćaj se normalno odvija, kao da se ništa ne dešava", navodi Radosavljević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. apr 2019, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Granatiranje i kafici.

kao i kod nas u okolini Vukovara. U pocetku je bio strah, ali nakon nekog perioda se naviknes, jednostavno i ne cujes sistanje granata i zvizdanje metaka...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">