Parlament glasao za odlaganje Bregzita

Britanski poslanici glasali su za odlaganje Bregzita, koji je zakazan za 29. mart. Od Brisela će zatražiti kratko produženje roka za izlazak iz Evropske unije. Uslov za to je da parlament podrži već postignuti dogovor premijerke Tereze Mej sa evropskim zvaničnicima.

Opcija odlaganja Bregzita podržana je velikom većinom glasova – 412 "za" i 202 "protiv".

Britanski poslanici izjasnili su se i protiv održavanja još jednog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Protiv amandmana koji predviđa novo izjašnjavanje građana bilo je 334 poslanika, dok je 85 glasalo za tu opciju.

Sa samo dva glasa više, odbijen je i amandman koji omogućava poslanicima da preuzmu kontrolu nad Bregzitom.

Plan Laburista da se Bregzit odloži kako bi se obezbedila većina za "drugačiji pristup" osujećen je sa 318 glasova protiv, naspram 302 glasa podrške.

Šta dalje 

Sada je na britanskoj vladi da traži odobrenje od Evropske unije da se Bregzit odloži.

Premijerka Tereza Mej poručila je da je moguće tromesečno odlaganje, do 30. juna – ukoliko poslanici do 20. marta podrže dogovor koji je postigla sa Briselom.

Ako poslanici ponovo taj dogovor odbace, vlada će zatražiti duže odlaganje izlaska iz evropske zajednice – za šta je takođe potrebno odobrenje svih članica EU i utvrđivanje novih uslova za London.

Poslanici su juče odbacili opciju napuštanja EU bez sporazuma, a pre dva dana su glasali protiv dogovora koji je premijerka Tereza Mej postigla sa EU.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 15. mar 2019, 04:07) - anonymous [neregistrovani]

Englezi se prave Englezi

Oni bi da se, a da im ne...! E pa to nece moci.

(četvrtak, 14. mar 2019, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

Bezgranična arogancija

EU pokuša da uvede red u bankarskom sektoru, kako bi bio otporniji na novu krizu koju sprema Amerika. Englezi se uvrede pri pomisli na kontrolu njihovih banaka i podnose zahtev da izađu iz EU. I još da rok bude što kraći. Dobili su bolji sporazum nego što bi bilo koja druga zemlja, ali ga odbijaju. A onda odbijaju i izlazak bez sporazuma? Kao da je EU njihova, pa oni glasaju o izlasku ili neizlasku, o uslovima, produžavanju rokova... 

(četvrtak, 14. mar 2019, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

Nema nista od toga. EU nece to da prihvati

EU ce ih izbaciti bez dogovora o izlasku jer i suvise kinje, a i ne znaju sta hoce. Hoce samo da napuste EU, epa napustice je..

(četvrtak, 14. mar 2019, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Nadam se

Nadam se da će ih posle ovakvih glasanja EU izbaciti i da im neće dozvoliti besmisleno tromesečno odlaganje

(četvrtak, 14. mar 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Go Brexit!

Napred iz EU!

(četvrtak, 14. mar 2019, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

Одлагање

Па нема проблема, могу да им дозволе дан, два одлагања па онда ајд напоље.

(četvrtak, 14. mar 2019, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

Imperija uzvraca udarac

Englezi, ako mislite da se vi nesto pitate i da demokratski kontrolisete politicke tokove u vasoj zemlji, videcete da nije tako. Neoliberalna imperija sad uzvraca udarac i trazi nacin kako da obezvredi referendum i izbegne Bregzit. I kako stvari stoje, zloupotrebom sistema, to ce joj i uspeti. Makar na kraci rok, dok plebs ne odluci hoce li da se bori za sebe ili nece.

(četvrtak, 14. mar 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Kafana

Ovo se više ne zna ko pije a ko plaća.