Preminuo Mark Felt - "duboko grlo" afere Votergejt

Mark Felt, čuveno "duboko grlo" iz afere Votergejt, preminuo u 95. godini. Nekadašnji drugi čovek FBI bio je glavni izvor novinarima "Vašington posta" u otkrivanju afere koja je dovela do "impičmenta" tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona.

Nekadašnji drugi čovek Federalnog istražnog biroa,  Mark Felt, odavao je novinarima Vašington posta" Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu informacije i pružao smernice o detaljima operacije prisluškivanja, sabotiranja, špijuniranja i zastrašivanja demokrata vođene iz kabineta tadašnjeg predsednika, republikanca Ričarda Niksona.

U knjizi "Svi predsednikovi ljudi" dva reportera navode da je "duboko grlo" igrao ključnu ulogu u pružanju informacija o nastojanjima Niksonove administracije da sakrije umešanost u provalu u sedište Demokratske stranke 1972. godine u vašingtonskom kompleksu Votergejt.

 

Afera Votergejt ili kako je "Vašington post" srušio predsednika

Afera Votergejt je termin koji označava seriju političkih skandala tokom predsedničkog mandata Niksona. Ova dešavanja dovešće do ostavke američkog predsednika 9. avgusta 1974. godine.

Juna 1972. godine, u sedište Demokratske partije u hotelu Votergejt u Vašingtonu, upali su provalnici koji su u prostorijama stranke instalirali prislušne uređaje. Oni su sarađivali sa komitetom za reizbor tadašnjeg predsednika Niksona kao i sa zaposlenima na najvišim pozicijama u Beloj kući.

Džon Din, bivši glavni pravni savetnik Niksonove administracije, koji je otpušten sa mesta savetnika u Beloj kući, izjavio je iste godine pred senatskim komitetom da je upozoravao predsednika da je zavera da se prikrije upad u kancelarije, ozbiljan kriminalni čin koji je on nazvao "rak na predsedničkom položaju". Din je, takođe, pred komitetom Kongresa priznao da je učestvovao u prikrivanju kriminalnih aktivnosti.

Džon Din je u svedočenju izjavio da mu se čini da predsednik Nikson nije razumeo moguće posledice svega što se događalo.

Svakim novim otkrićem o delatnostima predsednika Niksona i njegovih saradnika u onome što je kasnije postalo "afera Votergejt", reputacija predsednika Niksona je sve više narušavana.

Predstavnički dom pokrenuo je proces Niksonovog opoziva pod optužbom da je zloupotrebio vlast. Audio snimci iz Bele kuće su oktrili da je predsednik lagao kada je demantovao da je uopšte znao da je Bela kuća prikrivala skandal o Votergejtu .

9. avgusta 1974. godine, Nikson je, uvidevši da mu preti opoziv, podneo ostavku koja je stupila na snagu sledećeg dana.

Odgovornost Niksonove administracije

Istragu je u početku vršio FBI da bi kasnije prešla u nadležnost Votergejt komiteta koji je obrazovao Senat SAD.

Istragom se ispostavilo da je ova provala bila samo jedna u nizu nelegalnih aktivnosti a koje se obuhvatale zastrašivanje, političku špijunažu i sabotiranje.

Za ovo je bio odgovoran Niksonov štab i ljudi lojalni njemu.

Među nelegalnim radnjama bilo je i korišćenje novca sumnjivog porekla koji je dolazio iz Meksika a koji je između ostalog korišćen i za ućutkivanje sedmorice učesnika u provali iz 17. juna.

Identitet "dubokog grla", jednog od najslavnijih neidentifikovanih izvora u istoriji novinarstva, bio je jedna od najbolje čuvanih informacija i ostao je tajna više od 30 godina.

Istovremeno, otkriće afere predstavlja najveći uspeh israživačkog novinarstva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво