Putin: Odnosi Rusije i Turske sve bolji

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je poboljšanje rusko-turskih odnosa lično postignuće turskog predsednika Tajipa Erdogana, koji, kako je naglasio, ulaže veliki trud i energiju kako bi ti odnosi bili bolji.

Putin je tokom današnjih razgovora sa turskim predsednikom izjavio i da su njihovi, sada već redovni sastanci, dali pozitivne rezultate u odnosima dve države, prenosi Tas.

On je naveo konkretne podatke koji pokazuju da je međusobna trgovinska razmena Turske i Rusije za 10 meseci 2018. godine premašila ukupnu razmenu u 2017.godine.

Putin je neveo i da je broj ruskih turista koji su posetili Tursku u prošloj godini porastao za 30 odsto i dostigao šest miliona, što je, po njemu, dobar pokazatelj da građani dve države primećuju pozitivne promene u odnosima Turske i Rusije.

Ruski predsednik je dodao da dve zemlje nastavljaju sa implementacijom glavnih bilateralnih projekata, da intenzivno sarađuju na regionalnim bezbednosnim pitanjima i na traženju rešenja za sirijsku krizu, prenosi agencija.

Predsednik Erdogan se tokom prvog ovogodišnjeg sastanaka sa Putinom složio da dobri odnosi između Rusije i Turske imaju povoljan uticaj na bezbednost na Bliskom istoku i najavio da će se njihova saradnja u mnogim sferama, uključujući vojnu, kulturnu i privrednu, dalje razvijati.

Turska i Rusija nemaju nesuglasica kada je reč o zoni bezbednosti na severu Sirije, rekao je Erdogan posle sastanka sa Putinom u Moskvi.

Erdogan je kazao da je od ključnog značaja da planirano povlačenje američke vojske iz Sirije ne ostavi prostora za terorističke grupe, prenosi Rojters.

On je dodao da će Turska i Rusija nastaviti da se bore protiv terorističkih organizacija u sirijskoj provinciji Idlib.

Putin je ocenio da će povlačenje SAD iz Sirije biti pozitivan korak i da će stabilizovati situaciju na severoistoku zemlje.

Ruski predsednik je na samom početku sastanka sa turskim predsednikom izrazio saučešće Erdoganu povodom tragične smrti turskih državljana u nesreći brodova tokom transporta u vodama Crnog mora, prenosi Tas. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Igrice u Siriji

Ako je tako, kakve to onda igrice igraju u Siriji?