Usvojena Marakeška deklaracija

Predstavnici 164 članice Ujedinjenih nacija u Marakešu aklamacijom usvojili su neobavezujući Globalni sporazum o sigurnoj, uređenoj i zakonom regulisanoj migraciji, a taj dokument bi, kao rezolucija, trebalo da se izglasa na Generalnoj skupštinu Ujedinjenih nacija 19. decembra, preneo je AP. Sporazum UN o migracijama osnova međunarodne saradnje, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel.

Reč je o dokumentu od 34 stranice koji donosi 23 cilja za obezbeđenje regularne migracije i zaštite migranata od iskorišćavanja i kršenja ljudskih prava.

Popis uključuje ciljeve koji se odnose na prikupljanje podataka, pružanje informacija migrantima, borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, ulaganje u razvoj veština, osiguranje pristupa osnovnim uslugama i promovisanje socijalne uključenosti i kohezije.

Skup u Marakešu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres, a prisustvuje mu više od 700 političara i predstavnika civilnog, privatnog i javnog sektora.

O dokumentu se pregovaralo godinu i po dana, a konačni tekst usaglašen je u maju ove godine.

Marakešku deklaraciju nisu podržali Italija, Slovačka, Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Australija, Izrael, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska i Letonija. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je sporazum Ujedinjenih nacija o migracijama "ništa manje od osnova naše međunarodne saradnje".

Merkelova, čija je zemlja prihvatila stotine hiljada izbeglica smatra da je važno što je više od 160 zemalja odobrilo prvi Globalni sporazum za migracije na konferenciji Ujedinjenih nacija u Marakešu.

Ona je ukazala i na 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koja se danas obeležava, rekavši da se ljudska prava odnose na svaku osobu na našoj planeti, preneo je AP.

Merkelova je, takođe, ukazala na opasnost koju predstavljaju krijumčari, rekaviši da se njima ne može dozvoliti da kontrolišu granice.

Ona je pozdravljena ovacijama nakon što je završila govor rekavši da su UN osnovane na zgarištu Drugog svetskog rata, aludirajući na neverovatne patnje čovečanstva za vreme nacističkog režima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво