Si-En-En: Kašogi u porukama oštro kritikovao saudijskog princa

Američka TV mreža Si-En-En objavila je poruke koje je ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi razmenjivao sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom, a u kojima je, kako navodi, za saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana rekao da je "zver" koja će "proždrati sve na svom putu, čak i one koji je podržavaju".

Iz više od 400 poruka na društvenoj mreži Votsap, koje uključuju video-snimke, audio-zapise i fotografije, zaključuje se da je Džamal Kašogi bio veoma uznemiran zbog drskosti saudijskog prestolonaslednika, navodi Si-En-En.

"On je kao zver 'pakmena', što više žrtava pojede, to više želi", napisao je Kašogi u jednoj od poruka, koje je američkoj televiziji predao Abdulaziz, takođe saudijski državljanin u egzilu.

Kašogi je dodao da ne bi bio iznenađen ako bi ugnjetavanje sustiglo i njegove pristalice.

U prepisci, koja je trajala od oktobra 2017. do avgusta 2018. godine, može se primeti i napredak "sa reči na dela", odnosno da su Kašogi i Abdulaziz planirali da preko interneta pokrenu pokret mladih koji bi tražio odgovornost od saudijskih vlasti.

Međutim, kada je u avgustu posumnjao da njihovu prepisku prisluškuju saudijske vlasti, Kašogija je obuzela slutnja da će se nešto loše dogoditi.

"Bog neka nam je u pomoći", napisao je Kašogi tada, a dva meseca kasnije bio je mrtav.

Kašogi je 2. oktobra ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

broj komentara 0 pošalji komentar