Šteta pričinjena Trijumfalnoj kapiji i do milion evra

Učesnici protesta "žutih prsluka" u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra.

Predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval rekao je da pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gde se nalaze vredni eksponati.

"Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih", naveo je Belaval, koji je u nedelju ujutro predsednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi Figaro.

Spomenik će, prema njegovim rečima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena. 

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga namerno oštetile i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabeležene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog veka. 

"Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava", rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 04. dec 2018, 11:16) - anonymous [neregistrovani]

Gluposti

Da covek i razume gnev i sve, ali rusis simbole drzave i grada?Pa nije krivo jedno umetnicko delo ne Francuske, nego svetske kulturne bastine za akcize na gorivo i socijalne probleme.Bezveze.

(ponedeljak, 03. dec 2018, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Kolika li je tek steta u Parizu

Malo je sve to preterano. Preterane su i cene benzina koje su sa jedne marke nekada dosle na tri ili ti euro ipo.

(ponedeljak, 03. dec 2018, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

@ Вандали

Zasto vandali? Samo su nezadovoljni svojim politicarima. Mirni protesti ne daju rezultate. Zar si zaboravio kako su nasi palili skupstinu i isli bagerom kroz grad?

(ponedeljak, 03. dec 2018, 14:10) - Пролазник [neregistrovani]

Вандали

Чист вандализам.

(ponedeljak, 03. dec 2018, 13:04) - Rade [neregistrovani]

Više nije

Sve se odigrava u skladu ponašanja vrha Francuske. Na proslavi sto godina posle velikog rata su pokazali da im i nije do istine pa samim tim ne treba im ni ta tijumfalna kapija koja bi trebalo da bude simbol nekakve pobede istine, pravde...
Sve što čovek radi SEBI RADI...

(ponedeljak, 03. dec 2018, 11:40) - borko s. [neregistrovani]

Dokaz

Koliko su obicni gradjani nezadovoljni zivotom u Francuskoj. Odakle taj nagon za unistavanjem? Ni nacionalni simboli im nista vise ne predstavljaju. Zivot prolazi pored njih a samo deo Francuza lepo zivi.

(ponedeljak, 03. dec 2018, 11:33) - Bata [neregistrovani]

to je demokratija

E to ti je prava demokratija moji prijatelji.Sta mislite de nije bilo demokratije kolika bi steta bila?