Makron saudijskom princu: Zabrinut sam, nikad me ne slušate

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je nakratko, na samitu G20 u Buenos Ajresu, sa saudijskim princom prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, a kamera je zabeležila da je Makron tom prilikom rekao princu da je "zabrinut".

Emanuel Makron, tokom neformalnog susreta, najverovatnije izrazio zabrinutost zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i situacije u Jemenu, navodi Mond.

Na video-snimku koji traje nekoliko minuta i koji je više medija objavilo na Tviteru, a na kojem Makron i princ razgovaraju na engleskom, čuje se kako Muhamed bin Salman francuskom predsedniku kaže – "Ne brinite".

"Ali, brinem. Zabrinut sam. Rekao sam vam to. Nikad me ne slušate", rekao je Makron, na šta mu princ odgovara da ga "naravno sluša".

Na kraju kratkog razgovora, tokom kojeg su njihove reči zaglušene okolnom bukom i glasom organizatora sa zvučnika, Makron za sebe kaže da je "čovek od reči".

Razgovor se odvio još pre zvaničnog početka samita, u petak, kada je Makron sreo princa u prostoriji rezervisanoj za šefove država, navodi Mond.

Jelisejska palata je, u međuvremenu, potvrdila da je šef francuske države razgovarao sa saudijskim princom nekoliko minuta, prenosi Mond.

Emanuel Makron je naveo da je saudijskog princa Mohameda bin Salmana pozvao da omogući međunarodno učešće u istrazi o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Francuski predsednik je rekao i da je saudijskom princu stavio do znanja da zemlje članice G20 žele "razjašnjenje o činjenicama u slučaju Kašogi", prenosi Rojters.

Makron je rekao da je, tokom sastanka sa princom na samitu G20 u Buenos Ajresu, pozvao saudijskog prestolonaslednika i da pomogne u iznalaženju političkog rešenja za rat u Jemenu, kao i u stabilizaciji svetskih cena nafte, prenosi AP.

Inače, reč je o prvom susretu tet-a-tet između Makrona i saudijskog princa otkako je Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Samit G20 u Argentini je i prvi veliki skup na kojem se saudijski prestolonaslednik pojavio u javnosti otkako je ubijen Kašogi, kritičar režima u Rijadu, a za čije ubistvo mnogi sumnjiče, pa čak i optužuju, upravo Mohameda bin Salmana.

Što se tiče slučaja Kašogi, Makron je na samitu G20 izrazio spremnost Evropljana da istrazi koja je u toku pridruži međunarodne eksperte, a kad je reč o krizi u Jemenu naglasio je potrebu za političkim rešenjem, podseća pariski list.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 14. dec 2018, 06:26) - anonymous [neregistrovani]

@ Koja arogancija

Gospodine vi niste u to dobro upuceni vidim.Niko ne zavisi od Arapa sa zapada , vec Arapi od zapada jer arapsko bogastvo imaju samo kraljevske familije a ne narod a sav novac i zlato od nafte stoji u bankama zapada , sto se fakticki dokazalo par puta da sa tim bogastvom arapske zemlje mogu samo da se slikaju i to ako im zapad dozvoli.

(nedelja, 02. dec 2018, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Radi jednog amerskog spijuna!

Tolika polemika.Makronovi gradani umiru na barikadama i nikom nista.

(subota, 01. dec 2018, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

Koja arogancija!

Tipican ucenik Usa. Koga da slusa, Makarona! Pa vi ste svi od Arapa zavisite, a koliko i ne biste trebali biti, to ste iz pohlepe zavisni.