Argentina: Sud radi po prijavi protiv krunskog princa Muhameda

Argentinsko pravosuđe preduzelo je početne korake u razmatranju zahteva Hjuman rajts voča da se saudijskom krunskom princu Muhamedu bin Salmanu sudi za navodne zločine protiv čovečnosti.

Prema oceni Asošijeted presa, namera te organizacije za ljudska prava je, po svoj prilici, da na taj način izloži neprijatnosti princa Muhameda bin Salmana u vreme kada on prisustvuje samitu G-20, koji se održava u Buenos Ajresu.

Federalni sudija Arijel Liho prihvatio je zahtev tužioca Ramira Gonsalesa da ustanovi da li se protiv princa negde u inostranstvu već vodi istraga zbog mogućih zločina protiv čovečnosti, pre nego što bi se odlučio da tako nešto učini u Argentini.

Pravni sistem Argentine omogućava da se pred njenim sudovima sudi i za zločine protiv čovečnosti počinjene u drugim zemljama.

AP ocenjuje da je malo verovatno da bi bilo šta u vezi sa tim moglo dogoditi uskoro, s obzirom da je sudiji za donošenje odluke potrebno da argentinsko ministarstvo spoljnih poslova prethodno nabavi informacije iz Jemena, Turske, kao i od Međunarodnog krivičnog suda, a za to je potrebno određeno vreme.

Sudija je od Hjuman rajts voča, takođe, zatražio da pruži detalje kojima potkrepljuje svoje tvrdnje protiv princa Muhameda.

AP podseća da ta organizacija optužuje saudijskog prestolonaslednika za ratne zločine u Jemenu i za odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

"Argentinsko pravosuđe, preduzevši korake ka formalnoj istrazi, šalje jasnu poruku da čak i moćni zvaničnici poput Muhameda bin Salmana nisu iznad zakona i da će biti temeljno provereni ako su umešani u ratne zločine. Oblak sumnje će lebdeti nad njim, dok on na samitu G-20 pokušava da ponovo izgradi svoj poljuljani ugled, a za svetske lidere bi bilo bolje da dvaput razmisle pre nego što se budu slikali sa nekim ko bi se mogao naći pod istragom za ratne zločine i mučenje", navodi se u saopštenju Hjuman rajts voča.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи