Uoči susreta u Parizu, Tramp i Makron o NATO-u

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu odbranu i istakao da se sa američkim predsednikom složio da postoji potreba za "većim udelom" Evrope u NATO-u. Tramp je istakao da SAD žele snažnu Evropu i da žele da pomognu svojoj saveznici.

"Očigledno je da ću s Trampom razgovarati o evropskim strateškim odbrambenim sposobnostima i potrebi za Evropom koja je u stanju da preuzme više zajedničkog tereta u srcu NATO-a", rekao je Makron uoči sastanka s Trampom u Jelisejskoj palati, prenosi Rojters.

S druge strane, Tramp je istakao da SAD žele snažnu Evropu i žele da pomognu svojoj saveznici, ali da Evropa mora da bude fer kada dođe do podele tereta odbrane.

"Želimo snažnu Evropu i to nam je veoma važno i bez obzira na to kako možemo to učiniti najbolje, efikasnije bi bilo nešto što oboje želimo", rekao je Tramp nakon pozdravljanja s Makronom.

Upitan da prokomentariše šta je mislio kada je napisao na Tviteru da se oseća uvređeno Makronovim komentarima da bi Evropa trebalo da smanji svoju zavisnost od SAD vezano za bezbednost, Tramp je rekao da SAD želi da pomogne Evropi ali da mora biti fer.

"Trenutno je teret većinom na SAD", rekao je Tramp.

Tramp je zajedno sa supruugom Melanijom doputovao u Pariz gde će u nedelju prisustvovati obeležavanju potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">