Kraj drame na Tajlandu, svi dečaci i trener izvučeni iz pećine

Međunarodni tim spasilaca izvukao je, posle trodnevne operacije spasavanja, iz potopljene pećine na severu Tajlanda svih 12 dečaka i njihovog trenera. Oni su prevezeni u bolnicu, gde se utvrđuje njihovo zdravstveno stanje. Dečaci koji su izvučeni juče i prekjuče osećaju se dobro, imaju apetit, "zdravi su i nasmejani".

19.12 - Lekar i tri spasioca, koji su poslednji ostali u pećini, izašli su na površinu i time je akcija spasavanja i zvanično završena.

15.40 – Tajlandske mornaričke foke objavile su nakon akcije sapasavanja na Fejsbuku da ne znaju da li je to čudo, nauka ili nešto drugo. 

13.45 – Kako javlja Rojters, svih 12 dečaka i njihov trener izvučeni su iz pećine.

12.25 – I jedanaesta osoba spasena iz pećine. 

11.35 – Očevidac navodi da je na nosilima iznesen još jedan dečak, javlja britanska agencija.

11.15 – Deveta osoba izvučena iz pećine, javlja Rojters.

9.45 – Jedan od ronilaca međunarodnog spasilačkog tima Ivan Karadžić, volonter srpskog porekla rođen u Danskoj, kaže za Bi-Bi-Si da su dečaci izuzetno snažni i staloženi. 

Posle trodnevne akcije, međunarodni tim spasilaca izvukao je danas iz pećine preostalu četvoricu dečaka i njihovog trenera, potvrdili su predstavnici tajlandske mornarice, javlja Rojters.

Kako Bi-Bi-Si prenosi za sada nema podataka o lekaru i tri spasioca koji su poslednjih dana bili sa dečacima.

Šef misije spasavanja i guverner provincije Čiang Rai u kojoj se nalazi pećina Narongsak Osotanakorn opisao je misiju spasavanja kao "Tim Ujedinjenih nacija", budući da su u njemu bili specijalci i volonteri iz Velike Britanije, Kine, Mjanmara, Laosa, Australije, SAD, Japana i mnogih drugih zemalja.

Lokalno stanovništvo koje živi u blizini pećine davalo je tokom akcije spasavanja svoj doprinos spremajući hranu, čisteći opremu ronilaca i obezbeđivanjem besplatnog prevoza.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, atmosfera kod pećine je trenutno vesela.

Akciju spasavanja pozdravili su svetski lideri – američki predsednik Donald Tramp, britanska premijerka Tereza Mej i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tokom jučerašnje akcije izvučena su četvorica dečaka, i prekjuče takođe četvorica.

Velikim naporima spasilaca i ronilaca dečaci i trener izvučeni su iz poplavljene pećine, gde su se nalazili od 23. juna. 

Roditelji su videli osmoricu dečaka spasenih tokom prethodna dva danas i oni se trenutno nalaze u bolnici, rekao je sekretar Ministarstva zdravlja Tajlanda Džedsada Čokdumrongsuk.

Sekretar dodaje da su roditelji decu videli kroz zaštitno staklo, jer još obavljaju preglede kako bi se utvrdilo da li neki od dečaka imaju infekcije, prenosi AP.

Čokdumrongsuk kaže da postoji mogućnost da dvojica dečaka imaju plućne infekcije, ali da su "zdravi i nasmejani".

"Deca su fudbaleri, imaju jak imunitet. Svi su veseli i srećni što će izaći, ali svakako ih mora pregledati doktor", rekao je sekretar, dodajući da će u bolnici ostati i do sedam dana.

AP navodi da doktori oprezno postupaju sa decom, a sekretar je rekao da do sada nisu imali ovakvu situaciju.

Dečacima je apetit dobar, rekli su da su strašno gladni i za doručak su tražili hleb sa čokoladnim prelivom, čemu su se prvobitno protivili doktori, jer su dečake hranili lako varljivom i uglavnom bezukusnom hranom, ali su na kraju popustili, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu sekretara.

Napadi i odbrana trenera

Akapol Čantavong, 25-godišnji fudbalski trener sa Tajlanda koji je poveo 12 dečaka iz svog kluba u pećinu, za neke je glavni krivac za ovu nesreću.

Međutim, na društvenim mrežama mnogi s Tajlanda i iz drugih delova sveta stali su u njegovu odbranu.

Oni mu daju zasluge za to što su dečaci bili dobro i posle 15 dana provedenih u poplavljenoj pećini, preneo je hrvatski portal Indeks.

"Sa 25 godina ovaj trener je i sam još dete. Ali očito je bio velika inspiracija dvanaestorici dečaka čiji moral, izgleda, nikad nije pao uprkos svemu kroz šta su prošli. Veliko poštovanje za ovog trenera", napisala je jedna žena.

Drugi korisnik Tvitera, nagrađivani pisac Adžad Nazir, otkrio je kako je Akapol izgubio porodicu još kao dete.

Nakon ove tragedije otišao je u samostan, ali se ipak vratio i na kraju "ceo svoj život posvetio treniranju dece".

"Održao je 12 dece u životu bez hrane i svetla devet dana. On će sutra poslednji izaći, a ima samo 25 godina. Ne zaboravite na njega", naveo je Nazir.

Njegova tetka je, takođe, stala u odbranu mladog trenera, tvrdeći da je on dobra osoba i da nije hteo da dovede decu u tako opasnu situaciju.

Akapol je u pećini napisao pismo svojoj tetki i baki koje su ga odgajile kad je ostao bez roditelja, poslavši ga preko spasilaca.

"Mojoj tetki i baki, dobro sam, ne brinite o meni previše. Čuvajte svoje zdravlje. Tetka, molim te, reci baki da mi napravi sok od povrća i zapečenu svinjetinu kad izađem. Doći ću i pojesti to. Volim vas sve."

Napisao je pismo i roditeljima dece koja su s njim ostala zarobljena u pećini, moleći ih da mu oproste za njegovu nesmotrenost.

"Dragi roditelji, sva deca su dobro. Tu su ljudi koji se zaista dobro brinu o njima. Obećavam da ću se brinuti o deci najbolje što mogu. Hvala vam za vašu podršku. Roditelji, zaista mi je žao", napisao je mladi trener.

Roditelji su mu odgovorili.

"Dragi treneru Ake, mi roditelji članova fudbalskog kluba verujemo u tebe i tvoj duh, verujemo da si se dobro brinuo o deci. Samo želimo da znaš da ovo nije tvoja krivica. Mi te ne krivimo i samo želimo da ni ti ne kriviš sebe. Razumemo situaciju koja se dogodila i podržavamo te. Cenimo tvoju podršku i brigu za našu decu. Čekamo vesti da ste svi izašli iz pećine sigurno, što pre, to bolje", navedeno je u pismu roditelja dečaka, preneo je Indeks.

broj komentara 19 pošalji komentar
(utorak, 10. jul 2018, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Trener je kriv za sve.

(utorak, 10. jul 2018, 16:49) - Igo [neregistrovani]

Bravo za sve

Osjecam toliku radost kao da su mi najrodjeniji. Svaka cast svim dobrim ljudima.

(utorak, 10. jul 2018, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

lepa vest

bravo za sve spasioce ali mi zao spasioca sto izgibe u akciji spasavanja.

(utorak, 10. jul 2018, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

za sve koji su pomogli.

(utorak, 10. jul 2018, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

Uraaaaaaa

Uh, sad mi je mnogo lakše.
Ljubim ih sve i decu i učitelja i spasioce.

(utorak, 10. jul 2018, 16:09) - Jasmina [neregistrovani]

Divna vest

Bilo bi divno da mladi heroji odu u Moskvu na finale Svetskog prvenstva. Nadam se da ce im to organizovati. Naravno, pod uslov da im zdravstveno stanje to dozvoli.

(utorak, 10. jul 2018, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Radost..

E, vala svaka čast svima koji su učestvovali, na bilo koji način, a najviše roniocima. Iskreno pribojavao sam se da li će uspeti, ovo je sjajna vest!

(utorak, 10. jul 2018, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

@Finale

Rusi su im vec poslali poziv da ukoliko im lekari dozvole budu njihovi gosti na svetskom prvenstvu, bar je tako javljeno ovde u Australiji na jednim vestima, ako su oni slagali onda i ja vas lazem.

(utorak, 10. jul 2018, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Bogu

Hvala Bogu, i Svaka Cast spasilackoj ekipi ! I svima koji su pomogli ! 

(utorak, 10. jul 2018, 14:12) - anonymousEdo [neregistrovani]

Finale

Sve ih treba u svecanu lozu na finale svjetskog prvenstva. Zasluzuju to mjesto naravno aki im zdravstveno stanje bude dozvoljavalo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">