Tajland, spasioci nenamerno upumpali vodu u pećinu

Situacija sa dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu pogoršana je kada su tokom akcije spasavanja, spasioci volonteri nenamerno, umesto da ispumpaju, upumpali dodatnu količinu vode.

Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, delujući samostalno, upumpali vodu u deo pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dečaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbedno pređu.

"Možda veruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče", rekao je komandir.

Volonterima je ukazano na grešku koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za Gardijan da je nivo vode smanjen za 40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena deonica od 1.600 metara koju će dečaci morati da pređu.

Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci planiraju kakve opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.

Narongsak je u ponedeljak rekao da su i dečaci i trener malaksali, ali inače u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom je naglasio da je glavni problem vreme i da pokušavaju da se postaraju da pećina ne poplavi.

Dečaci uče osnovne tehnike ronjenja 

Idealna situacija bila bi da se nivo vode spusti do visine strukova dečaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dečaci ne umeju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini delovi pećine u potpunosti poplavljeni.

"Zatražio sam 13 kompleta za ronjenje, za slučaj da moramo da ih izvodimo po ovim uslovima i kada nismo 100 odsto spremni", rekao je Narongsak.

Iako spasioci dečake polako uče osnovnim tehnikama ronjenja, stručnjaci se brinu da bi spasavanje dečaka kroz mutne i mračne vode bilo izuzetno opasno.

"Niko nikoga neće naučiti svemu o ronjenju u pećini, ali pokušavamo da ih upoznamo sa maskama, jer je disanje u njima potpuno drugačije", rekao je instruktor ronjenja Klaus Rasmunsen koji pomaže tajlandskim mornaričkim "fokama".

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

Milijarder i preduzetnik Ilon Mask poručio je na Tviteru da bi bio voljan da pomogne dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu.

"Verujem da vlada Tajlanda ima ovo pod kontrolom, ali bio bih srećan da pomognem ukoliko postoji način da to uradim," rekao je Mask.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 06. jul 2018, 07:52) - anonymous [neregistrovani]

e 4km

ej bre usli od ulaza 4 kilometra,pa nisu sekire padale napolje da su morali uci 4 kilometra od ulaza,sto rece ovaj covek dole da tu nisu cista posla oko svega tu sta se desava...

(petak, 06. jul 2018, 07:24) - anonymous [neregistrovani]

Da, da

Sve se cini da ovaj "reality" drzi ceo svet pod visokim naponom, kao da smo do sad bili bas opusteni... Vadite bre tu decu ODMAH! Da je 13 ronilaca stavilo svakom detetu i treneru masku i bocu sa vazduhom i privezali ih za sebe do sad bi ih jedno po jedno izvukli!

(petak, 06. jul 2018, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

vec sam rekao juce

ovo nisu cista posla.